NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN

Tportalov žiri odabrao 11 polufinalista nagrade roman@tportal.hr

08.04.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Od 53 naslova pristigla na ovogodišnji natječaj za najbolji hrvatski roman izdan u 2008. tportalov žiri odabrao je njih 11. Autori koji su ušli u polufinale konkuriraju za književnu nagradu roman@tportal.hr vrijednu 100 tisuća kuna

Na listi polufinalista dvojica su autora debitantskih romana – Drago Glamuzina i Robert Međurečan. Svojim drugim romanima natječu se Slađana Bukovac i Eda Vujević. Među odabranih jedanaest su i autori mnogo romana - Ludwig Bauer dosad ih je objavio deset, a Pavao Pavličić petnaest. U polufinalu su i Igor Rajki te višestruko nagrađivani Dubravka Ugrešić, Renato Baretić, Marinko Koščec i Sanja Lovrenčić

Polufinalisti književne nagrade roman@tportal.hr su:

Renato Baretić, 'Hotel Grand' (Algoritam)
Ludwig Bauer, 'Patnje Antonije Brabec' (Fraktura)
Slađana Bukovac, 'Rod avetnjaka' (Fraktura)
Drago Glamuzina, 'Tri' (Profil International)
Marinko Koščec, 'Centimetar od sreće' (Profil International)
Sanja Lovrenčić, 'Martinove strune' (Leykam International)
Robert Međurečan, 'Prodajem odličja, prvi vlasnik' (Konzor)
Pavao Pavličić, 'Literarna sekcija' (Mozaik knjiga)
Igor Rajki, 'Dobro izgledaš' (Naklada Ljevak)
Dubravka Ugrešić, 'Baba Jaga je snijela jaje' (Vuković&Runjić)
Eda Vujević, 'U sfinginoj sjeni' (Fraktura)

Književna nagrada roman@tportal.hr bit će dodijeljena tijekom Zagrebačkog sajma knjiga 20. svibnja, u knjižari Profil Megastore. Odluku o pobjedniku donijet će sedmeročlani žiri nezavisnih stručnjaka u sastavu: Jadranka Pintarić (predsjednica), Alida Bremer, Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović.

Nakon izbora 11 polufinalista žiri nastavlja s radom, a uslijedit će izbor pet finalista. O tijeku izbora najboljeg hrvatskog romana godine izvještavat ćemo na službenoj stranici književne nagrade na adresi roman.tportal.hr. Na toj stranici dosad su tekstove o hrvatskom romanu objavili neki članovi žirija. U nastavku slijedi još njihovih tema, kao i opširniji portreti polufinalista te intervjui s romanopiscima.

Podsjetimo, tportal je lani utemeljio prvu hrvatsku književnu nagradu za roman godine. Prvu nagradu roman@tportal.hr dobio je Dalibor Šimpraga za 'Anastasiu' (Durieux, 2007)