WARHOL, HARING, VASARELY...

Toni Politeo u Modernoj galeriji predstavlja svoju zbirku za koju kustos kaže: Neopterećena trendovima i uvriježenim vrijednostima, potpuno odražava osobnost vlasnika

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 12:03
  • Objavljeno 20.01.2021 u 11:51
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Vranić/Moderna galerija i Luka Stanzl/PIXSELL/Neven Bučević

U zagrebačkoj Modernoj galeriji prije nekoliko je dana otvorena izložba 'Boja je radost', koja predstavlja zbirku umjetnina domaćeg kolekcionara Tonija Politea, među kojima su djela Andyja Warhola, Keitha Haringa, Salvadora Dalija, Victora Vasarelyja, Gilberta & Georgea..., a za koju kustos izložbe i ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi kaže: 'Ona jasno odražava modernistički estetski kôd kojeg (Politeo) njeguje i po kojem ravnomjerno i bez diskriminacije uključuje umjetnine nastale u okruženju Iličkog placa s onima koje potječu s europskih, azijskih i američkih destinacija'

Politeovu zbirku slika, objekata i grafika čini preko 400 djela domaćih i inozemnih umjetnika, kažu kustos izložbe, ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi.

'Nastala je zahvaljujući Politeovom sudjelovanju u međunarodnom kulturnom okruženju, neopterećenom investicijskim aspektima kolekcionarstva. Sazdana je po osobnom estetskom ključu koji se ne obazire na trendove i uvriježene vrijednosti, i koji u potpunosti odražava osobnost svog vlasnika. Za osobe poput Tonija Politea sudjelovanje u umjetničkom okruženju je način postojanja punim plućima. Od umjetnosti i za umjetnost se živi, s umjetnicima se poslovno surađuje i druži, umjetnička djela se produciraju, razmjenjuju i u njima su uživa u svom privatnom prostoru.

Michelangelo Pistoletto, Olimpijski balon, 1983.

Michelangelo Pistoletto, Olimpijski balon, 1983.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Moderna galerija

No, taj život, iako primarno bipolarno vezan za domaću sredinu – zima u Zagrebu, ljeta u Starom Gradu na otoku Hvaru – ima intenzivnu internacionalnu dimenziju. Politea je široki raspon njegovog rada u području likovnosti (sjetimo se da je bio jedan od prvih privatnih galerista i producent grafičkih mapa) vodio u globalna umjetnička središta gdje je kao žovijalni sugovornik i likovni zanesenjak, bez za nas tipičnih provincijskih hemunga, sklapao poznanstva, prijateljstva i suradnje. Na svoj način, Politeo je otjelotvorenje one međunarodne kulturne prakse zasnovane na ravnopravnoj suradnji koja nam suštinski nedostaje', kaže Franceschi.

Andy Warhol, MM, 1967.

Andy Warhol, MM, 1967.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GORAN VRANIC

Kao i svaka zbirka, dodaje, tako i Politeova odražava duh i svjetonazor svog sakupljača.

'Svatko tko je jednom u životu bio u njegovom suterenskom studiju u zagrebačkoj Medulićevoj ulici, poput mene je bio osvježen šarolikim kaosom umjetnina, memorabilija, dizajnerskih objekata, multipla, grafičkih listova, posveta, fotografija i, konačno, živopisnim likom samog kolekcionara koji se svojim stilom savršeno uklapa u okruženje intenziteta gesamtkunstwerka. Kolikogod Politeova likovna zbirka bila više proizvodom životnog puta i stila, nego skupljačke strategije, ona jasno odražava modernistički estetski kôd kojeg njeguje i po kojem ravnomjerno i bez diskriminacije uključuje umjetnine nastale u okruženju Iličkog placa s onima koje potječu s europskih, azijskih i američkih destinacija', kaže Franceschi.

Gilbert & George, 2008., model dvokrilca braće Wright oslikan prema napucima slavnog britanskog umjetničkog dvojca

Gilbert & George, 2008., model dvokrilca braće Wright oslikan prema napucima slavnog britanskog umjetničkog dvojca

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Moderna galerija

Izložba prikazuje tridesetak odabranih djela iz kolekcije, među njima dvojice domaćih umjetnika, Borisa Bućana i Zlatana Vrkljana, potom Andyja Warhola, jednu od njegovih Marilyn Monroe iz 1967. u tehnici sitotiska i nedavno preminulog Christa te Jesúsa Rafaela Sote, Keitha Haringa, Victora Vasarelyja, Gilberta & Georgea, Mimma Palladina i Salvadora Dalija. Tu su i Gudmundur Erró, Yakov Agam, Arman, Philipe Berry, Corneille Beverlo, Jean-Michele Folon, Shen Jingdong, Peter Klasen, Manabu Kochi, Jannis Kounellis, Kriki, Fernand Leger, Helge Leiberg, Karl Erik Lindström, Andras Markos, Patrick Moya, Michelangelo Pistoletto, Bernard Rancillac, Fukao Rikizo, James Rosenquist, Daisuke Samejima, Roger Selden, Antonio Segui, Haruhiko Sunagawa i Richard Texier.

Christo, Omotana Snoopyeva kucica, 2004.

Christo, Omotana Snoopyeva kucica, 2004.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Moderna galerija

Toni Politeo rođen je 1951. godine u Beogradu. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i Pedagoške likovne akademije, 1974. u Zagrebu postaje članom ULUPUH-a i profesionalni samostalni umjetnik.

'Kao grafički dizajner i vanjski suradnik radi na dizajnu plakata i ambalaža za klijente zagrebačkog Interpublica. Iste godine u Galeriji Forum radi prvu aukciju umjetničkih djela, koja postaje temelj za sve daljnje aukcije u Jugoslaviji i Hrvatskoj.

Po odobrenju ministra kulture Stipe Šuvara 1978. u renesansnom dvorcu pjesnika Petra Hektorovića u Starom Gradu na Hvaru otvara prvu privatnu galeriju u Jugoslaviji i cijelom socijalističkom bloku. Olimpijski komitet imenovao ga je selektorom izložbe 'Naiva Art' održane u Sarajevu za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. U 2003. u Zagrebačkoj zračnoj luci povodom 100 obljetnice prvog leta braće Wright organizira međunarodnu izložbu Air Exhibition s 230 modela aviona oslikanih rukama umjetnika', kažu iz Moderne galerije.

Postav izložbe 'Boja je radost' u Modernoj galeriji

Postav izložbe 'Boja je radost' u Modernoj galeriji

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranic

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranic

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranic

Kao galerist, dodaju, Politeo je izlagao na međunarodnim festivalima galerista: Art expo, New York, 1981; Westfalenhalle, Dortmund, 1984; SAGA 89., Grand Palais, Pariz; The 1st TIAS, Tokyo International Art Show, Tokyo 1991; ARS-ANTIQUITAS-FLORA, Ljubljana 1991; ARCO, Madrid 1993; Okinawa, Prefectural Museum of Art, Japan, 2008; Shenzhen, Kina 2018.

Galerija Politeo 1996. postaje Zbirka Politeo koja posjeduje preko 400 umjetničkih djela i artefakata, a njena specifičnost je izdavanje grafičko-bibliofilskih mapa od kojih treba izdvojiti: Hommage Petru Hektoroviću povodom 500. obljetnice rođenja, 1987., Mare Nostrum – Zlatko Prica, 1988.; Hommage a Paris, 1989., Boris Bućan – 30 najljepših plakata, 1990., Papa u Zagrebu, 1994. i 1998., Zlatna vrata Splita – Walter Valentini, 1995.g., 1700 godina Splita, 1995., Jakov Bratanić – Crkvice otoka Hvara, 1997., Hommage Federico Garcia Lorca, u suradnji s 50 suvremenih umjetnika, 2004. Trenutno radi na mapi posvećenoj Bertoldu Brechtu.

Većina zbirke smještena je u dvorcu renesansnog pjesnika Petra Hektorovića na Hvaru.

Toni Politeo živi i radi između Hvara i Zagreba.

Izložba 'Boja je radost – Zbirka Politeo' može se pogledati u Studiju Josip Račić Moderne galerije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!