JULIJANA MATANOVIĆ

Tko se boji lika još

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.02.2009 11:12
  • Objavljeno 26.02.2009 u 00:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izdavač: Profil International

Autoričin tekst jedno je od najoriginalnijih književnih djela napisanih u posljednje vrijeme, vjerojatno ne samo u hrvatskoj književnosti. Riječ je o intertekstualnom -i u isti mah metafikcionalnom romanu, ili multigeneričkoj prozi, koja na vješt i neobično invenciozan način spaja različite vrste diskursa. Osnovna je zamisao oslobađanje poznatih, pa i manje poznatih, književnih tikova njihova tekstualnog ambijenta, to jest nadzora njihovih autora. Ti likovi ne traže pisca, kao u Pirandella, nego naprotiv izmiču njegovoj volji. Izmičući, oni traže 'zbilju' izvan fikcije koja je čitateljima poznata i nastoje artikulirati se kao neovisna bića, sa samosviješću koja se razlikuje od svijesti kojom ih je opskrbio autor.

Tim iskorakom iz prvotne fikcije likovi dakako ulaze u tekstualni svijet koji je metafikcionalan i ujedno neofikcionalan. Dio igre koju autorica ovdje inscenira okolnost je da nastupa inverzija uvriježenog autorsko-tekstualnog odnosa: pisci postaju u sučeljavanju sa svojim bivšim likovima utvare. Okvir teksta unosi u njega dodatnu napetost. Ulančana poglavlja zasnovana su kao opis zbivanja oko pripremanja i polaganja ispita iz književnosti, pa je autoričino djelo na taj način i svojevrsna eksperimentalna povijest hrvatske literature, kodirana i dekodirana, ako tako hoćemo: igra s idejom meta-kviza.

Julijana Matanović rođena je 6. travnja 1959. u Gradačcu (Bosna i Hercegovina). Osnovnu školu pohađala je u Đurdenovcu, gimnaziju u Našicama, a studij Jugoslavenskih jezika i književnosti na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranila je magistarski rad pod naslovom 'Primarna i sekundarna obilježja u Đordićevim Uzdasima Mandaljene pokornice' te doktorski rad 'Povijesni roman u hrvatskoj književnosti XX. Stoljeća'. Spisateljica je, književna teoretičarka, sveučilišna profesorica na katedri za noviju hrvatsku književnost na FF u Zagrebu. Objavila je: 'Četiri dimenzije sumnje' (s Miroslavom Mićanovićem, Krešimirom Bagićem i Vlahom Bogišićem), 'Barok iz suvremenosti gledat', 'Ključ za interpretaciju književnog djela – Ivan Gundulić', 'Prvo lice jednine', 'Krsto i Lucija', roman, 'Zašto sam vam lagala?'(11 izdanja – više od 20.000 primjeraka), 'Kao da smo otac i kći', 'Bilješka o piscu'(devet izdanja – 16.000 primjeraka), Laura nije samo anegdota, ' Tko se boji lika još (priprema ispita iz nove hrvatske proze)'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi