nadomak osla

Tisuću stabala za 100 će godina postati knjige: Zavirite u Knjižnicu budućnosti

06.02.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Ne radi se o čudu moderne tehnologije, nego će se u njoj 100 godina čuvati neobjavljeni rukopisi svjetski poznatih autora poput Margaret Atwood, Oceana Vuonga i Karla Ovea Knausgårda, koji će biti objavljeni 2114. godine

U šumi Nordmarka, sjeverno od Osla, 2014. godine, posađeno je tisuću stabala. Za sto će godina od njih nastati papiri - za tiskanje 100 djela, koja su čuvana 100 godina, donosi HRT.

'Za sto će godina generacija koja još nije rođena ispisati ta djela na ovom drveću. Koja čast, kakav dar! Ove godove doživljavam kao poglavlja u knjizi i tako je moja vizija postala jasna ideja - vremena i knjiga', kaže umjetnica Katie Paterson, autorica 'Knjižnice budućnosti'.

'Kada smo Katie odabrali za projekt u Oslu, pitala me imam li brvnaru u šumi, a svi mi Norvežani imamo brvnare, i nakon tjedan dana provedenih u dubokoj šumi vratila se s ovom idejom - o Knjižnici budućnosti. (...) Veoma smo ponosni jer smo dobili stogodišnji ugovor s općinom, a to je onda i politička odluka, želja da se ostvari... Planiramo od tih drva dobiti tri tisuće primjeraka, ali sve je to rizik, možda bude manje, možda više, dodaje Anne Beathe Hovind, predsjednica 'Knjižnice budućnosti'.

Knjižnica budućnosti Izvor: Profimedia / Autor: Frederik Ringnes / NTB Scanpix / Profimedia

Rukopisi se čuvaju u Sobi tišine. Napravljena je od 16 tisuća komada starog drva iz šume Nordmarka. I smještena na zadnjem katu goleme knjižnice Deichman.

10 je ladica zaključano. Među njima neobjavljena djela Davida Mitchella i Elif Shafak. A prvi je rukopis 'Scribbler Moon' darovala Margaret Atwood, autorica 'Sluškinjinih priča'. Privukao ju je, kaže - onaj osjećaj kada smo kao djeca zakopavali blago, kutije uspomena, nadajući se da će ih netko u budućnosti pronaći.

Roman, pjesma, novela - jedna ili 200 stranica - Odbor godišnje odabere jednog autora.