GLAZBA, EKOLOGIJA, DIZAJN...

Terraneo objavljuje pobjednike natječaja Reciklirajmo!

11.07.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Terraneo i ove godine nudi bogat popratni program ekoloških radionica, a ostali sadržaji uključuju jogu, hula-hup, radionicu didgeridooa, glazbene i DJ radionice. Novitet ovogodišnjeg festivala je i Design for partygoers – inkluzivni dizajn za sve pijane posjetitelje festivala

Jedna od posebnosti koje razlikuju Terraneo od ostalih festivalskih događanja na Jadranu je njegov program ekologije, radionica i popratnih festivalskih sadržaja po kojima je već postao poznat i priznat.

U sklopu ovogodišnjeg eko art programa, Terraneo je organizirao kreativni natječaj pod nazivom Reciklirajmo! u kojem je od dizajnera, grafičara i fotografa tražio da svoje viđenje ove ekološke teme izraze kroz format plakata koji su trebali komunicirati globalni problem gomilanja otpada te hitne potrebe za njegovom kontrolom.

Na ovogodišnji natječaj, koji je trajao od 11. lipnja do 7. srpnja, pristiglo je preko stotinu radova od kojih je stručni žiri odabrao 15 najboljih koji će biti izloženi na dvotjednoj izložbi u centru Šibenika koja se otvara 24. lipnja. Kada Terraneo počne, plakati se sele na festivalsku lokaciju na kojoj će ih imati prilike vidjeti svi posjetitelji festivala.

Autori pobjedničkih radova, koji ujedno dobivaju festivalske ulaznice te Terraneo 2013. majice, su: Nikolina Lončar, Ivana Levačić, Antonio Mohenski, Maja Subotić, Igor Petrović, Josip Huljev, Hana Jurić, Hana Šoštarić, Apolonija Lučić, Agata Lučić, Daniel Živatović, Sanja Šiljković, Orin Ivan Vrkas, Petra Vušković&Mario Šunjić te Anagram Art.


Hana Šoštarić

Osim eko art natječaja i natječajne izložbe, u sklopu ovogodišnjeg eko programa ponovno je organizirana akcija Biciklom na Terraneo te će ekipa biciklista putovati iz Zagreba prema Šibeniku, ali ovaj put preko Gorskog kotara i sjevernojadranskih otoka. Mogu im se pridružiti svi zainteresirani za ovaj zdrav, zabavan i ekološki način putovanja.

Što se tiče eko radionica za vrijeme trajanja festivala, ove godine na rasporedu su radionica izrade splavi od otpadnog materijala koja potiče razvijanje ekološke svijesti, timskog rada i zabave na festivalskoj plaži u Minerskoj te radionica spužvarstva u kojoj će spužvari i ronioci izrađivati s posjetiteljima nakit od morske spužve uz prezentaciju ronilačke opreme potrebne za vađenje spužvi. Tu je i zanimljiva radionica izrade paste za zube od prirodnih materijala - King Julio - koju će voditi Oliver Lintzbauer, poznatiji kao Oli Dobolli, jedan od najboljih hrvatskih hip hop i mashup DJ-a. A svi ljubitelji biljaka moći će sudjelovati u radionici Lisnati odred koja će pomoći razlistati i identificirati sve slobodne centimetre u okolici.

Posebno za ovogodišnji Terraneo, mladi dizajneri Marina Andrijašević, Luka Borčić i Dario Dević osmislili su Design for partygoers – inkluzivni dizajn za sve pijane posjetitelje festivala. Ovaj koncept predviđen je za sve one koji ne mogu naći put do svog šatora... ne mogu naći prijatelja... ne mogu utipkati frendov broj u mobitel... ne mogu naći zadnje kovanice na dnu torbe... počnu zvati bivšu ili tekstati bivšem itd.


Orin Ivan Vrkas

Sami autori pojašnjavaju: 'Na ovoj radionici ćemo kroz korištenje dostupnih materijala i istraživanje lokacija Terranea probati riješiti male probleme specifične za festivalsko okruženje – probleme pijanih ljudi. Ideja je koristiti dizajnersku metodologiju na zabavan, ali i posve praktičan način; jer kome se na Terraneu nešto od gore navedenog nije bar jednom dogodilo?'

Organizatori su ove godine osigurali i radionice acro balans joge i hula-hupa. Što se tiče glazbenih radionica, ove godine tu je djembe radionica te vrlo tražena didgeridoo radionica - koncipirana kao početni tečaj sviranja didgeridooa, tradicionalnog aboridžinskog instrumenta.

Tu su dalje DJ radionica koju će voditi DJ Venom, finalist na DMC World 2000, DMC 2003 ex yu prvak i Heineken thirst 2005 prvak te dugogodišnji voditelj radionica glazbene produkcije (produkcija bendova, snimanje i miksanje). Njegovu će radionicu realizirati priznati SAE institut iz Ljubljane.

U programu će biti i interaktivna radionica forum kazališta - kao moderne forme teatra koja za cilj ima jasno prikazati određeni ekološki problem te u suradnji s publikom predložiti rješenja.

Sav navedeni program radionica održavat će se u dnevnom terminu od 10 do 18 sati u sklopu novootvorene festivalske plaže, Terraneo beach, u bivšoj vojarni Minerska. Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a novost ove godine je to što se svi zainteresirani za radionice mogu prijaviti unaprijed i direktno voditeljima radionica, čiji će kontakti biti objavljeni na službenoj stranici dva tjedna prije početka festivala.

Na popratnom programu Terraneo beacha naći će se i koncept AlterED, čije ime dolazi od ALTERnativna EDukacija i predstavlja jedinstvenu vrstu edukacije o obnovljivim izvorima energije prilagođenu glazbenim festivalima.

Dosad potvrđena imena koja će nastupiti na trećem Terraneu od 7. do 9. kolovoza u Šibeniku su: The Prodigy, Wu-Tang Clan, My Bloody Valentine, Azealia Banks, Aloe Blacc, Calexico, The Cribs, The Bots, Gang of Four, Cloud Nothings, Woods, Mambo Kurt, Duncan Sheik, Bosnian Rainbows, Koan Sound, Blond:ish, Pinkunoizu, Dubioza Kolektiv, Darkwood Dub, Mayales, Kawasaki 3p, Postolar Tripper, SevdahBABY, My Buddy Moose, Vlasta Popić, Krankšvester, Pešes, Svi na pod, Eyesburn, Straight Mickey and the Boyz, Chew the Fat! Croatia te Icarus Down