MOLISE

Talijanski filmski festival donosi fokus na hrvatsku kinematografiju

08.08.2017 u 10:10

Bionic
Reading

U sklopu filmskog festivala Molise, koji se od 8. do 13. kolovoza po 15. put održava u talijanskom gradu Casacalenda, organiziran je fokus na hrvatski film koji uključuje pet domaćih nagrađivanih naslova - kratkometražne igrane filmove 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović, 'Zvjerka' Daine O. Pusić i 'Piknik' Jure Pavlovića, animirani film 'Bla' redateljice Martine Meštrović te dugometražni igrani film 'S one strane' Zrinka Ogreste

Svoj debitantski igrani film 'U plavetnilo' publici će 9. kolovoza predstaviti sama redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, a nakon projekcije na festivalu u Italiji film će svoju regionalnu premijeru imati na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, priopćio je HAVC.

Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus. Govori o trinaestogodišnjoj Juliji koja, bježeći od obiteljskog nasilja, s majkom dolazi na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Djevojčica se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je nazad u vrtlog nasilja. 

Fokus na hrvatski film na festivalu  Molise nastavlja se trima kratkometražnim filmovima.

Riječ je o dobitniku Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2015. godine, 'Pikniku' Jure Pavlovića, o petnaestogodišnjem Emiru koji se u društvu nadzornika socijalne službe vozi do zatvora na Igmanu, u posjet ocu Safetu, potom nagrađivanoj 'Zvjerki' Daine O. Pusić o napetom, ali uhodanom odnosu stogodišnjakinje Nade i njezine 75-godišnja kćeri Vere te kratkometražnom animiranom filmu 'Bla' u režiji Martine Meštrović, koji se bavi temom obrazovanja. 

Fokus 13. kolovoza zatvara dugometražni igrani film Zrinka Ogreste 'S one strane', koji je obišao sve kontinente i bio prikazan na više od šezdeset svjetskih festivala. Ogrestina psihološka drama prošle je godine bila i hrvatski kandidat za 89. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Filmski festival Molise promovira recentnu i inovativnu produkciju talijanske i svjetske kinematografije uz naglasak na mlade autore i nove jezike, a poseban fokus stavlja na kratkometražne i dokumentarne filmove. Osim od 8. do 13. kolovoza, kada se održava, festival, i tijekom godine 'živi' kroz razne izložbe, projekcije te ostale događaje vezane uz filmsku kulturu i film.