NAJBOLJE OD NAJBOLJEGA

Talijanske zvijezde na koncertu Cantus Ansambla uskoro u Laubi

  • Autor: T. B./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2019 10:06
  • Objavljeno 30.11.2019 u 10:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michael Dwyer / Alamy / Alamy / Profimedia

Nastup Roberta Fabriccianija i Alvisea Vidolina u Zagrebu predstavit će talijanske suvremene skladbe

Koncertni ciklus Cantus Ansambla u sezoni 2019./2020. nastavlja se u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi 16. prosinca koncertom ‘Minestrone all'Italiana’, na kojemu će uz nastup talijanskih umjetnika Roberta Fabriccianija i Alvisea Vidolina predstaviti talijanske suvremene skladbe.

Pod dirigentskom vodstvom Berislava Šipuša, flautisti Dani Bošnjak, Ana Batinica i Roberto Fabbriciani izvest će pet kompozicija talijanskih suvremenih skladatelja u kojima će flauta biti predstavljena kao centralni instrument, od solističkih nastupa uz komorni ansambl, pa sve do neobične kombinacije tri bas flaute uz live elektroniku Alvisea Vidolina, priopćeno je.

Na repertoaru su čak tri praizvedbe, novog djela za tri bas flaute i live elektroniku (Nicola Sani), za flautu i ansambl (Roberto Fabbriciani, Cantus), te Concerto di Zagabria, za flautu i ansambl (Cesare Valentini). Uz to, ansambl će izvesti Nergal Ereshkigal za flautu i ansambl (Giampaolo Coral) i Di là dal fiume za flautu i ansambl (Giorgio Gaslini).

Svestrani umjetnik Roberto Fabbriciani uložio je veliki trud u inovaciju tehnika flaute istraživanjem mogućnosti tog instrumenta. Surađivao je s brojnim velikim skladateljskim imenima, a nastupao je kao solist i s orkestrima diljem svijeta. Nastupio je u prestižnim dvoranama od milanske La Scale do Royal Festival Halla u Londonu, snimio je nekoliko albuma te je radio i kao profesor na Mozarteum u Salzburgu.

Uoči koncerta Berislav Šipuš moderirat će uvodni razgovor.

Cantus Ansambl osnovan je 2001. godine kao festivalski ansambl u okviru Muzičkog biennala Zagreb. Vrlo brzo raskinuo je inicijalne okvire te nastavio samostalni prodor izvodeći ‘najbolje od najboljega’ i ‘najnovije od novoga’, što je ansamblu osiguralo status predvodnika, ali i najaktivnijeg protagonista novoglazbene (hrvatske, regionalne, ali i međunarodne) scene.

Sezonu 2019./20. Ansambl nastavlja koncertom pod nazivom ‘Chiles en Nogada’ posvećenim meksičkoj suvremenoj glazbi, na rasporedu 24. veljače. Na tom koncertu će uz Cantus Ansambl gostovati ikona suvremene glazbe, violinist Irvine Arditti, koji će izvesti skladbu svoje supruge, meksičke skladateljice Hilde Paredas. Na programu će se naći i skladba Julia Estrade, Bajo el volcán za čak sedam kontrabasa. Koncertima će dirigirati i umjetnički ravnatelj ansambla, skladatelj i dirigent Berislav Šipuš.

U sklopu ciklusa, 4. svibnja sljedeće godine u sezoni Cantus Ansambla gostovat će i francuski ansambl Proxima Centauri, a koncert ‘Sachertorte’ pod vodstvom dirigenta Ivana Josipa Skendera, s austrijskom suvremenom glazbom u fokusu zatvorit će ciklus 8. lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!