PUTENO SLIKARSTVO

Tajne seksualnog života renesansnih umjetnika

30.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Raphael je umro od pretjerivanja u seksu, Leonardo da Vinci je došao u konflikt s firentinskom seksualnom policijom, a Hieronymus Bosch oslikao je Vrt zemaljske naslade u kojem muškarci i žene opće s jagodama

Koliko je uistinu razvratna i radikalna bila renesansa? Guardian je prenio tajne seksualnog života najvećih umjetnika tog perioda.

Titian, 'Urbinska Venera'

'Titianovo zdravlje je dobro, ali iscrpljuje se jer slika žene u različitim pozama, a zatim s njima vodi ljubav', piše o velikom venecijanskom slikaru njegov bliski prijatelj, vojvoda od Ferrara. Njegovo pismo donosi rijedak i neposredan uvid u umjetnikov atelje, gdje je svoje aktove slikao po živim modelima, te potvrđuje njegovu veliku strast za ljepotom.

Lucas Cranach stariji, 'Kupid i Venera'


Lucas Cranach stariji većinu života proveo je u njemačkom gradu Wittenbergu i družio se s Martinom Lutherom, začetnikom protestanstke reformacije, čiji je vjenčani kum bio iste godine kada je naslikao ovu erotsku viziju. Ona odražava protestantsku ideju o istočnom grijehu. Kupid, izboden od pčela (bol koja slijedi nakon grijeha), ipak uživa u Venerinoj vitkoj obnaženosti.

Michelangelo, 'Leda i labud'

Kada mu je bilo oko 50 godina, Micehalangelo je javno priznao da je homoseksualac. Njegov javni istup predstavljao je iznimnu hrabrost u doba kad su ljude spaljivali zbog sodomije. U nizu strastvenih pjesama otkrio je svoju naklonost prema zgodnom mladom plemiću Tommasu de' Cavalieriju, ali tvrdio je da je veza platonske prirode i da živi u celibatu. Ova slika, na kojoj Leda ima muško lice, ipak navodi na pomisao da se nije lišavao ni tjelesnih iskustava.

Caravaggio, 'Gušter ugrizao dječaka'

Dječak je prikazan kao netko tko zapravo prodaje svoje tijelo, golog ramena, narumenjenih usana, s cvijetom u kosi. Na početku karijere, kada je u Rimu obitavao u teškom siromaštvu, Caravaggio je naslikao seriju ovakvih slika, a na jednoj je u liku Bacchusa prikazao sebe. Nemeće se pitanje je li prodavao još nešto osim slika?

Raphael, 'Fornarina'

Raphaelova djevojka pozirala mu je polugola na slici, kako bi ovjekovječio njezinu ljepotu. Činjenicu da mu je ljubavnica otkriva njegovo ime na njenoj narukvici. Njen legendarni nadimak bio je Fornarina, pekarova kći, a pričalo se da ju je Raphael toliko obožavao da je morala živjeti s njim u palači koju je oslikavao freskama, kao i da je umro od iscrpljenosti nakon jedne strastvene noći s njom, u 38. godini.

Botticelli, 'Mars i Venera'

Botticelli je stvorio ideal ženske ljepote koji je ostao kriterij sklada sve do danas. Unatoč tome, Venera je ovdje odjevena, a Marsovu golotinju detaljno je prikazao. Firentinska noćna policija optuživala ga je za sodomiju i druge prijestupe, ali nije osuđivan. Iako je prezirao brak, naslikao je ženske likove koji i danas fasciniraju.

Correggio, 'Jupiter i Ija'

Renesansni umjetnici natjecali su se u što maštovitijem prikazivanju ljubavnih ekspada boga Jupitera, koji u mitološkim pričama doživljava bizarne transformacije, samo kako bi vodio ljubav s raznim ženama, bez da njegova supruga sazna za avanture. Sam Correggio vodio je besprijekorno ćudoredan život, u kojem se posvetio radu i obitelji, ali na ovoj slici 'Jupiter i Ija', uvjerljivo je i senzualno dočarao seksualni čin  oblakom magle.

Guido Reni, 'Sveti Sebastijan'

Japanski književnik Yukio Mishima tvrdi da je prvi orgazam iskusio kada je kao dječak ugledao ovu sliku. Uzbudila je i Oscara Wildea, koji je o njoj pisao i doveo do toga da postane jedna od gay ikona epohe s kraja 19. stoljeća. Reni je bio slikar vjerskih tema, ali na ovoj slici jasno priznaje intenzitet svojih zabranjenih želja.

Giorgione, 'Laura'

Giorgone je bio pobornik umjetničke i seksualne revolucije. Tvrde da je predivno svirao lutnju i da je žene zavodio serenadama. Bio je zgodan i predan ljubavnik, koji je spavao s venecijanskim ljepoticama i uspijevao ih navesti da mu poziraju za aktove. Na ovoj slici, mlada žena u trenutku bliskosti senzualno i s povjerenjem otkriva svoje tijelo ljubavniku.

Leonardo da Vinci, 'Sveti Ivan Krstitelj'

Firentinska noćna policija Leonarda je dva puta u roku od nekoliko tjedana optužila da spava s mladim muškarcima. Optužnica, međutim, nikada nije podignuta, vjerojatno zato što su njegovi partneri u grijehu bili iz moćnih obitelji. Leonardov biograf iz 16. stoljeća Vasari zabilježio je da je Leonardo obožavao dugu i bujnu kosu svog pomoćnika Salaija te je moguće da je na slici prikazan upravo on.

Giulio Romano i Marcantonio Raimondi, 'Poze'

Niz eksplicitnih grafika koje prikazuju različite načine vođenja ljubavi svojevremeno su skandalizirale Rim. Na ideju je došao Giulio Romano, talentirani slikar i Raphaelov pomoćnik, a do kraja ju je realizirao Raimondi, koji je zbog ozloglašene mape seksualnih poza na kraju završio i u zatvoru.

Hieronymus Bosch, 'Vrt zemaljske naslade

Bosch je život proveo u ograničenoj i moralizatorskoj sredini provincijskog gradića, a u ovoj erotskoj fantaziji dao je oduška svojoj neobuzdanoj mašti. U srednjem dijelu triptiha očigledna je apsolutna seksualna sloboda, muškarci i žene seksualno opće s ogromnim jagodama, vode ljubav u loptama i jašu potpuno goli.

Peter Paul Rubens, 'Malo krzno'

Slika prikazuje portret Hélène Fourment s kojom se Rubens oženio 1630, kada je njoj bilo 16, a njemu preko 50 godina. Inspiriran Raphaelom, koji je slikao svoje ljubavnice, i Rubens slika prizore koji puno otkrivaju o njegovu privatnom životu, kao i raskošne mitološke aktove. Hélène se često pojavljuje na njegovim slikama s mitološkim motivima, a ovdje pozira suprugu u njihovoj spavaćoj sobi u Antwerpenu.

Rembrandt, 'Žena se kupa u potoku'

Hendrickje Stoffels, koja je na slici, postala je Rembrandtova ljubavnica nakon smrti njegove žene Saskije. Nije se smio njom oženiti jer bi tako ugrozio nasljeđe od preminule supruge, a novac mu je bio potreban u ogromnim količinama. Naime, rasipnički je trošio na kostime svojih modela, dragocjenosti u svojoj kolekciji i otmjeno uređenje doma, dok su mu financije uvijek bile u kaosu. Nakon što je bankrotirao, Hendrickje je preuzela vođenje njegovih poslova.