IZLOŽBA 'KULTURA PUŠENJA'

Tabuizirani proizvod koji posjetitelji obožavaju

08.10.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Pogledajte kako je prošlo otvorenje provokativne multimedijske izložbe o fenomenu duhana i pušenja na našim prostorima, koja je otvorena jučer u Gliptoteci HAZU u Medvedgradskoj

Izložba 'Kultura pušenja - Od tabua do tabua' koja 'slijedi duhanski put - od početka liberalizacije uživanja u duhanskome dimu, koju je proveo car Franjo Josip I. sredinom devetnaestog stoljeća, preko zadimljenih europskih salona i ateljea, stasanja duhanske industrije u Hrvatskoj, pa sve do stvaranja sveprisutnog kulta cigarete kao simbola slobodoumlja, strasti, ovisnosti i suvremenih zabrana i tabuiziranja', privukla je brojne posjetitelje.

Brojni zainteresirani za tabuizirani objekt žudnje imali su priliku pogledati crno-bijele fotografije Vlatka Mačeka (1942), Dobriše Cesarića (1960), Orsona Wellesa u Zagrebu i Lovre Matačića, kojima su zajednički detalj cigare odnosno cigarete te brojne zanimljive plakate, među kojima se ističe 'Plakat York' uz promidžbeni natpis 'S cigaretom nisi sam', s početka osamdesetih godina.

Izložbu je postavio tim vodećih hrvatskih stručnjaka s različitih kreativnih područja, na čelu s predsjednikom Matice hrvatske Igorom Zidićem i sveučilišnim profesorom Feđom Vukićem. Uz njih su na postavci ove izložbe sudjelovali dizajner Davor Bruketa, PR stručnjak dr. Božo Skoko te Predrag Grubić, publicist i glasnogovornik Adris Grupe, koja je glavni pokrovitelj ove izložbe.