'IZBRISALI' EKSPONATE

Svjetski muzeji solidarizirali se sa zatvorenim Zemaljskim muzejom BiH

04.03.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Renomirane galerije, knjižnice, muzeji i akademske ustanove pridružili su se međunarodnoj kulturnoj kampanji Dan solidarnosti muzeja, pokrenutoj na nedavnu 125-godišnjicu zatvorenog Zemaljskog muzeja BiH. Danas su simbolično prekriženi neki od značajnih eksponata

Prošle godine, nakon 124 godine postojanja, 4. listopada, zatvoren je Zemaljski muzej u Sarajevu. BiH platforma Culture Shut Down pozvala je institucije u svijetu na akciju solidarnosti s kulturnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Inicijatorica projekta, profesorica Azra Akšamija, umjetnica i povjesničarka arhitekture s Massachusetts Institute of Technology, kao i brojni članovi i suradnici platforme cultureshutdown.net, pozvali su muzeje i galerije diljem svijeta da 4. ožujka žutom barikadnom trakom simbolično prekriže jedan značajan eksponat iz svoje kolekcije i time naznače da je prije točno šest mjeseci u Sarajevu zatvoren Zemaljski muzej.

Krizno je stanje u šest državnih institucija u kulturi Bosne i Hercegovine, a uz Zemaljski muzej u Sarajevu, to su Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijski muzej BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH.

'Kulturne ustanove u Bosni i Hercegovini čuvaju jedinstveno povijesno i kulturno blago koje je dokaz koegzistencije u regiji. Njegovo je očuvanje presudno za osiguranje održivog mira. Predmeti koji se čuvaju u ovim ustanovama su značajan dio svjetske kulturne baštine. Njihovo je očuvanje od globalnog značenja', stajalo je u pozivu dr. Azre Akšamije svjetskim muzejima i galerijama da se uključe u ovaj značajan projekt.

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu uključio se u međunarodni projekt muzejske solidarnosti te je trenutačno iz svoga fundusa 'izbrisao' sliku Ede Murtića 'Susret na putu'. I Dubrovački muzeji uključili su se privremenim simboličkim brisanjem jednog od svojih najvrednijih izložaka, ulja na platnu 'Venera i Adonis' slikara Parisa Bordonea.

Svi će odabrani artefakti svjetskih muzeja i galerija, uključeni u projekt, biti dostupni na službenoj web stranici cultureshautdown.net.