OTKAČENA, NEOBIČNA I VESELA

'Svinje' premijerno u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

11.12.2020 u 23:18

Bionic
Reading

Premijera predstave „Svinje“ prema tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Hrvoja Korbara održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, kao treći ovosezonski premijerni dramski naslov te teatarske kuće

Dvije sestre - Ibru, autoritativna gospodarica, i Mala Ibru, nesigurna duša rastrgana u vječnoj potrazi za smislom, dane krate gojeći svinje na farmi jednako posvećeno kao što otimaju i ubijaju profesore iz grada koji se iznova pokazuju nedostatnima za dijapazon interesa mlađe sestre.

Uhodano i veoma rutinirano životarenje ritmično se razlaže kroz red 'pjesme i plesa' i red 'hladnokrvnih ubojstava' koja se odvijaju u pozadini, što naposljetku sačinjava groteskan i crnohumorni perpetuum mobile.

Redatelj Hrvoje Korbar istaknuo je prilikom premijere kako je riječ o najranijoj fazi stvaralaštva Tomislava Zajeca, a mogla bi se okarakterizirati kao groteska.

'S obzirom da je riječ o duodrami, mogu reći da smo najviše radili na izvedbi dviju glumica koje nose predstavu. Izvukli smo to neobično, jer je i njihov život na farmi označen izolacijom te patološkim odnosom', rekao je Korbar.

Glumica Izmira Brautović izjavila je kako je nadahnuta i oduševljena s energijom Marije Šegvić s kojom se prvi put našla na sceni. 

'Otkačena, neobična i vesela je predstava. Tekst je zanimljiv i volim takve tekstove jer su jako podatni za istraživanje. U ovoj situaciji pandemiji našla sam ljepotu rada sa svojim kolegama u mirnoj i komornoj atmosferi', naglasila je Brautović.

Glumica Marija Šegvić zahvalila je dubrovačkom ansamblu na suradnji, a posebno je zadovoljna što unatoč pandemiji kazalište radi.

'Imam tu sreću da mogu raditi u ovim teškim uvjetima, a ovaj proces će mi sigurno posebno ostati u sjećanju, po velikoj količini smijeha, uživanja, zajedničke suradnje i igre. Prvi put sam tekst gledala pred deset godina i bio mi je zanimljiv. U ovakvoj ekipi je moguće izvesti predstavu, jer Korbarov rad ovisi o tome koliko se suradnici daju', rekla je Šegvić.

Glumačku podjelu čine Izmira Brautović i Marija Šegvić, a autorski tim predstave čine Hrvoje Korbar (redatelj), Paolo Tišljarić (scenografija, izbor kostima, oblikovanje rasvjete), Matea Bilosnić (oblikovanje scenskog pokreta), Žarko Dragojević (autor i adaptacija glazbenih brojeva), Ines Tričković (vokalna suradnica i aranžer), Anamarija Obradović (suradnica scenografa) i Ivana Ljepotica (inspicijentica).

Reprizne izvedbe zakazane su za, 12., 18. i 19. prosinca.