LITERARNI NOMADI

Svečano otvoren 14. sa(n)jam knjige u Istri

04.12.2008 u 15:33

Bionic
Reading

Tristotinjak nakladnika s 18.500 naslova okupilo se na ovogodišnjemu 14. sajmu knjige u Istri, festivalu knjiga i autora, koji je u četvrtak svečano otvoren u Puli

Otvarajući ovogodišnji festival 'Sa(n)jam knjige', direktorica Magdalena Vodopija je rekla kako na početku nije ni slutila da će taj sajam 'postati utočište za mnogobrojne afirmirane i neafirmirane kreativce koji mu se priključuju iz godine u godinu'.

'Sajam su na poseban način oblikovali dizajneri, glazbenici, arhitekti, glumci, majstori crtanog filma i kazališni redatelji te su upravo njihove ideje ovom sajmu dale nepredvidljivost i neosporni šarm', ustvrdila je direktorica Magdalena Vodopija.

Dubravka Nemec je u ime ministra kulture istaknula kako je zanimanje za knjigu sve veće, dodajući kako je pred ljubiteljima knjige tjedan dana zanosnog druženja s knjigom.

'Svako otvaranje Sajma knjige doživljavam praznikom. Ujedno, to nije samo praznik kulture i knjige, nego i praznik čovjeka koji misli dobro i na pozitivan način', poručio je istarski župan Ivan Jakovčić i dodao da su Pula i Istra privilegirani zato što iz godine u godinu na njihovu području ima sve više praznika kulture.

Sajam knjige u Istri svečano je otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je tom prigodom rekao kako je Pula ovih dana ponovno hrvatsko središte knjiga i kulture.

Svi koji namjeravaju posjetiti Sajam, ranije se mogu informirati na službenim stranicama, na kojima je i domišljato napravljen online katalog zbivanja.

U sklopu ovogodišnjega sajma održat će se i Festival dječje knjige 'Monte Librić' na kojem će sudjelovati osnovnoškolci iz Istre s kojima će raditi studenti s Odjela za obrazovanje učitelja i odgojitelja Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule.

Na 'Monte Libriću' više od 50 nakladnika izložit će dosad najveći izbor dječjih knjiga, slikovnica i lektire, a u sklopu tog festivala svaki će se dan održavati kreativne radionice, performansi i kazališne predstave. Među autorima dolazak su potvrdili Mladen Kušec, Hrvoje Hitrec, Pajo Kanižaj, Miro Gavran, Melita Rundek, Danijel Načinović i drugi.

Novina je i program pod nazivom 'Autori iz susjedstva', koji je osmišljen 'kako bi se približilo nakladništvo i autori u regiji' pa će tako prvi put u Puli zajedno izlagati nakladnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Ujedno, u raznolikome i vrlo zanimljivome popratnom programu 'By the Book' posjetitelji će moći uživati i u izložbama, koncertima, filmskim premijerama i performansima, naglasila je direktorica Magdalena Vodopija.

Sa(n)jam knjige u Istri traje do 11. prosinca, a knjige se mogu kupiti s popustom od 20 do 70 posto.