'ROBIN HOOD' U DUBROVNIKU

Sve o najzahtjevnijoj holivudskoj produkciji na hrvatskom tlu

18.02.2017 u 15:12

  • +7

Producent i redatelj na presici govorili o početku snimanja filma Robin Hood Origins

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

U Dubrovniku je održana konferencija za medije u povodu početka snimanja akcijske avanture i dosad najveće holivudske produkcije na hrvatskom tlu 'Robin Hood: Origins'. Na konferenciji su govorili redatelj filma Otto Bathurst, operativni producent E. Bennett Walsh, pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika Igor Deranja, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli te ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek

Producent E. Bennett Walsh izjavio je da su program poticaja ulaganja i ljepota Dubrovnika bili presudni za dolazak filmske ekipe na hrvatsko tlo te je izrazio oduševljenje izrazito poticajnom sredinom i dobrodošlicom grada domaćina.

Dubrovnik ima važnu ulogu u filmu

Redatelj Otto Bathurst izjavio je kako će ovo biti odvažniji i mračniji od filmova o Robin Hoodu na koje smo navikli te da će donijeti nešto što dosad nismo vidjeli u adaptacijama slavne engleske legende. Bathurst je također istakao da je upravo Dubrovnik idealna kulisa za najodvažnijeg Robina Hooda dosad te da je sam grad odigrao važnu ulogu u njegovoj filmskoj viziji. Kad pogledate film, sigurno ćete znati da se radi o Dubrovniku, istaknuo je Otto Bathurst.

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek potvrdila je da se program poticaja ulaganja u audiovizualnu proizvodnju nastavlja te je istaknula važnost ovakvih međunarodnih projekata za promociju RH u svijetu i za gospodarstvo lokalne zajednice i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

'Osim samoj promociji Hrvatske, filmska industrija pridonosi i razvoju ponuda u turizmu i konkurentnijem poslovanju izvan ljetne sezone. Lijepe priče i dojmovi o Hrvatskoj, nastali na temelju osobnog iskustva, najbolja su preporuka onima koji još nisu otkrili čari i prirodne ljepote naše zemlje', izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Igor Deranja istaknuo je važnost prisutnosti ovakvih projekata, ukazao je na brojne dobrobiti boravka međunarodnih filmskih produkcija u Dubrovniku te je poželio dobrodošlicu filmskoj ekipi.

Nakon Dubrovnika ekipa filma seli se u Istru

Snimanje filma 'Robin Hood: Origins' u Hrvatskoj počet će u ponedjeljak, 20. veljače, a trajat će sve do 10. ožujka. Do 6. ožujka snimat će se u Dubrovniku, a nakon toga filmska će ekipa nekoliko dana provesti u Istri. Riječ je o dosad najzahtjevnijoj holivudskoj produkciji na hrvatskom tlu, na kojoj sudjeluju najveće svjetske zvijezde i imena iz svijeta filma.

Poznate dubrovačke lokacije u starom gradu - Stradun, Zidine i luka Posat naći će se u ulozi Nottinghama, a zanimljivo je da Hrvatska i grad Dubrovnik u projektu imaju status glavne stvarne filmske lokacije, što dodatno ilustrira uzlaznu putanju Hrvatske kao najpoželjnije filmske lokacije zbog izuzetno uspješne sheme filmskih poticaja, prirodnih ljepota i ugleda koji u međunarodnim vodama uživaju hrvatski pružatelji usluga.

U uzbudljivoj akcijskoj avanturi 'Robin Hood: Origins' križar otvrdnuo od rata i maurski zapovjednik podižu smionu pobunu protiv korumpirane engleske Krune. Uz puno pustolovina s bojišta, koreografijom tučnjava koje ostavljaju bez daha i bezvremenskom romansom, 'Robin Hood: Origins' dosad je neviđena priča o tome kako je Robin Hood postao ikona i legenda kakvu poznajemo danas.

Uloge u filmu nose Taron Egerton ('Eddie zvan Orao', 'Kingsman: Tajna služba') kao Robin Hood, Jamie Foxx kao John, Eve Hewson kao Marian, Ben Mendelsohn ('Rogue One', 'Bloodline') kao Šerif Od Nottinghama, Paul Anderson ('Povratnik', 'Legenda') kao Gisborne te Tim Minchin ('Kalifornikacija) kao fratar Tuck, a iz produkcije Lionsgate potvrđeno je da ulogu Willa Scarletta tumači zvijezda filmova '50 nijansi sive' i '50 nijansi mračnije' i serije 'Pad' Jamie Dornan

Režiju potpisuje britanski filmaš Otto Bathurst poznat kao redatelj serija 'Peaky Blinders' i 'Black Mirror', a scenarij britanski producent i scenarist Joby Harold (nadolazeći 'King Arthur: Legend of the Sword'). Producenti su Tory Tunnell, Joby Harold, Jennifer Davisson Killoran i Basil Iwanyk. E. Bennet Walsh kao producent potpisuje filmove 'Čudesni Spiderman 2','Ghost Rider' prvi i drugi nastavak trilogije 'Kill Bill' te triler 'Paranoja'.

Film nastaje u koprodukciji tvrtki Appian Way, Lionsgate, Safehouse Pictures i Thunder Road Pictures. Distributer filma za američko tržište je Lionsgate, a hrvatski pružatelj usluga je tvrtka Pakt Media. Početak distribucije u SAD-u najavljen je tijekom ožujka 2018. godine.