FESTIVAL PLESA I NEVERBALNOG KAZALIŠTA

Suvremeni trendovi i povratak iskonskom u Svetvinčentu

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 23.09.2009 09:16
  • Objavljeno 09.07.2009 u 13:16
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Deseto izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta koji se od 24. do 28. srpnja održava u živopisnom istarskom gradiću Svetvinčentu i ove godine okuplja etablirana imena domaće i svjetske plesne scene

Spektakularno otvorenje u znaku teatra Afrike donosi predstava 'WAXTAAN', koreografski rad kompanije Jant-Bi utemeljen na najljepšim tradicionalnim plesovima iz nekoliko afričkih zemalja te u izvedbi sedam plesača iz Senegala i pratećeg glazbenog orkestra. Predstava je na rasporedu 24. srpnja u 21.30 u kaštelu Grimani.

Drugi dan festivala pokazat će što je novo u španjolskoj suvremenoj sceni kroz dva dueta Laure Aris Alvarez i Jorgea Jauregui Alluea na središnjem trgu Svetvinčenta s početkom u 21.30. Odmah potom na rasporedu je tjelesno istraživanje profesionalne i intimne veze Rosane Hribar i Gregora Lušteka u plesnoj minijaturi '10 godina'. Za koreografiju '10 godina' slovenski par dobio je drugu nagradu na 22. Međunarodnom natjecanju koreografa Staatsoper u Hannoveru u ožujku 2008.

Izdvojiti valja i rad Jordija Cortésa i Damiána Munoza 'Ölelés', nadahnut romanom Sándora Máraia 'Svijeće gore do dna' koji predstavlja najnovije dosege plesnog teatra.

O nedefiniranim osobnim granicama, bliskosti i intimi govori predstava 'Up to 70 cm' njemačkog koreografa Felixa Landerera zakazana za 26.srpnja u kaštelu Grimani. Berlinski koreografi Isabelle Schad i Laurent Goldring na središnjem trgu postavljaju predstavu 'Unturtled' . Suprotno nazivu koji bi u slobodnom prijevodu značio uzeti kornjači oklop i odmotati tijelo, Schad i Goldringa u prvi plan stavljaju upravo njegovo skrivanje stvarajući tako konfuziju gdje uopće pokret nastaje.

Aleksey Taran posjetiteljima donosi furioznu izvedbu predstave 'Bolo' 27. srpnja, a istoga dana na rasporedu je i 'A propos de Butterfly' Joséa Besprosvanyja, koji elemente japanske tradicijske lutke spaja s Puccinijevom operom 'Madame Butterfly'.

Posljednji dan festivala donosi 'Poslijepodne jednog fauna' u rekonstrukciji studenata Osječke Glumačke akademije te Transit Dansa Company i njihov 'El salt de Nijinsky' čiji nastup ujedinjuje izazov rekonstrukcije i odlazak u povijest.

Ovogodišnji Festival plesa i neverbalnog kazališta nudi i veliki izbor popratnih programa, o čemu više možete pročitati na službenim internetskim stranicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi