od 19. srpnja

Supertoon u Šibeniku: 150 filmova iz svjetske produkcije animiranog kratkog metra, sajam stripova, popratni program

15.07.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon počinje u ponedjeljak, 19. srpnja u Šibeniku, priopćio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar.

Tijekom pet dana u pet natjecateljskih kategorija prikazat će se 150 filmova iz recentne svjetske produkcije animiranog kratkog metra u ljetnim kinima na Maloj loži, Gorici i u Đardinu.

Prvo izdanje koje uključuje i natjecanje stripa, i to u kategorijama strip album i strip časopis, donosi 25 stripova koji će biti izloženi za posjetitelje u Galeriji Sv. Krševan.

Prikazat će se, među ostalim, filmovi "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma, "The Raft" Marka Meštrovića, "Comeback" Vladimira Leschiova, "The Stork" Lucije Mrzljak, "L’amour en plan" Claire Sichez, "Vadim on a Walk" Sashe Svirskog, "Anna, Cat-and-Mouse" Varye Yakovleve, "The Hangman at Home" Michelle Kranot i Urija Kranota, "Listen Papa!" Tatiane i Olge Poliektove, "Love in the Time of Tourism" Vessele Dantcheve.

Natjecanja animiranih filmova žirirat će Alexis Hunot, Lucija Bužančić i Žarko Ivanov (kategorije kratkog filma Grandtoon i studentskog filma Studentoon) te Milivoj Popović, Valéntin Gregoire i Vladimir Sokačić (kategorije glazbenih spotova Supertune i namjenskih filmova Supercomm).

Krešimir Zimonić, Igor Hofbauer i Jurica Starešinčić ocjenjivat će stripove u konkurenciji.

U suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti iz Zagreba u Muzeju grada Šibenika bit će postavljena izložba "Moving Pictures: To be continued...", koja predstavlja radove devet domaćih umjetnika koji rade i u mediju animiranog filma i u mediju stripa.

To su Magda Dulčić, Marko Dješka, Matija Pisačić, Krešimir Zimonić, Simon Bogojević Narath, Danijel Žeželj, Dubravko Mataković, Irena Jukić Pranjić i Marko Meštrović.

U Galeriji Matija posjetitelji će imati prilike vidjeti meta-izložbu "Egostripovi i druga putovanja", koja se referira na zagrebačku izložbu radova animatora Božidara Trkulje "Vrijeme srca" i donosi stripove Simona Bogojevića Naratha i Marka Dješke.

Kako je najavljeno, na novoj festivalskoj lokaciji Đardin (Perivoj Roberta Visianija) odvijat će se bogati sajam stripova, jutarnji razgovori s 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, kao i filmskih žirijem, te večernji razgovori s više od 20 gostiju strip autora i žirijem strip natjecanja.

Održat će se i četverodnevna radionica animiranog filma za djecu (pod mentorstvom animatorice Antonije Veljačić), čiji će polaznici sačinjavati žiri za kategoriju filmova za djecu Planktoon.

Svi zainteresirani početnici moći će se okušati i u sekvencijalnom vizualnom pripovijedanju u okviru radionice stripa u istome trajanju, pod vodstvom strip autora Tihomira Tikulina.

Na sve je programe festivala ulaz besplatan, a program i satnica događanja mogu se naći na službenoj stranici festivala.