'DRAMSKI KONCERT'

Stvarno nestvarna 2020: Kako godina potresa i korone izgleda u verziji zagrebačke Gavelle

27.11.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella 27. listopada predstavlja premijeru predstave 'Zagreb 2020', autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića, koju će, kao 'dramski koncert', u Kući za umjetnost i ljude Laubi izvesti dvadesetak glumica i glumaca ansambla Gavelle, trenutno zatvorene zbog posljedica potresa, osnaženih skupinom glazbenika.

Predstava, odnosno izvedbeni događaj, podnaslovljen kao 'dramski koncept', proizašao je iz Gavellinog projekta 'Sanjam(o) predstavu', a prema konceptu Dubravka Mihanovića i Filipa Šovagovića. 'Zagreb 2020' spaja 'dramaturgiju (post)ekspresionističke rascjepkanosti kratkih rezova s plovom glazbenih dionica i pjevačkih sekvenci, kako bi pokušao progovoriti o tekućoj godini i specifičnoj događajnosti u našem Gradu, iz pozicije nas, njegovih građanki i građana', stoji u najavi predstave koju će ansambl osnažen skupinom glazbenika izvesti u Laubi, budući da je kazalište Gavella zatvoreno zbog posljedica potresa. Zajednički su kolažirali zadane im i improvizirane monološke strukture, od kojih su neke ostale u toj formi, a neke su se razvile u dijaloške scene s dvoje ili više izvođača, ovisno o nadahnuću, razvoju, okolnostima.

'Ispovjedno i dokumentarno stapaju se s teatraliziranim i očuđujućim, osobni humor sudara se sa zbornom melankolijom, a košmarni snovi s buđenjima u ponekad još neobičniju stvarnost, stvarnost Zagreba 2020...", stoji u najavi.

U predstavi igraju Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Andrej Dojkić, Tara Rosandić, Anja Đurinović Rakočević, Amar Bukvić, Tena Nemet Brankov, Sven Šestak, Mada Peršić, Marko Petrić, Đorđe Kukuljica, Sven Medvešek, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Nikola Baće, Jelena Miholjević, Ranko Zidarić, Siniša Ružić i Anica Kovačević.

Dramski koncert #ZAGREB2020 premijerno večeras i sutra u LAUBI! S velikim zadovoljstvom najavljujemo i dvije izvedbe u prosincu - u subotu, 5. prosinca u 17 i 20H u LAUBI! Foto: Hrvoje Zalukar

Posted by Kazalište Gavella on Friday, November 27, 2020

Kostimografkinja je Marita Ćopo, autori glazbe Šimun Matišić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović, koji sviraju uživo na sceni, suradnica za scenski pokret je Anja Đurinović Rakočević, video potpisuju Hrvoje Zalukar i Filip Borelli, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik.

Predstava će se izvesti 27. i 28. studenoga u Laubi u 20 sati te 5. prosinca u 17 i u 20 sati.