godina marka marulića

Stručno-znanstveni skup posvećen Juditi Marka Marulića počeo u Splitu

23.04.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Dvodnevni stručno-znanstveni skup "Marko Marulić - Judita (1501. - 1521.- 2021.)" počeo je u petak u Muzeju grada Splita, a na njemu će sudjelovati 45 sudionika, dok će ga tisuću nastavnika pratiti online. Interdisciplinarni skup kojim započinje obilježavanje Godine Marka Marulića, organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i Muzejom Grada Splita

Kako su istaknuli organizatori, skupom se želi istražiti važnost i utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na hrvatsku kulturu i hrvatski jezik.

Izlaganja 45 sudionika ove će godine biti tiskani u zborniku u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje, a stručno-znanstveni skup online će pratiti oko tisuću nastavnika hrvatskog jezika, povijesti, klasičnih jezika, likovne i glazbene umjetnosti.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. Dubravka Brezak Stamać rekla je kako žele istaknuti važnost pola tisućljeća pisane autorske tiskane knjige u hrvatskoj kulturi jer je riječ o velikom događaju, ne samo za jednu kulturu koju se često hoće nazvati malom kulturom i malim jezikom. Možda je to mali jezik male rasprostranjenosti, ali velike kulture i velikog korpusa u svekolikoj europskoj kulturi, dodala je.

"Prva hrvatska tiskana knjiga tiskana je u Veneciji, Split je dio tadašnje Mletačke republike, pa je stoga naš interdisciplinarni skup obuhvatio i povijesne teme, a ne samo književne, filološke i muzikološke. Danas imamo koncert u Hrvatskom domu, riječ je o pravom renesansnom koncertu na lutnji kojem je i sam Marulić bio sklon", kazala je Brezak Stamać.

Istaknula je i važnost ostavljanja Marulića u kanonu hrvatske književnosti, jezika i lektire ma koliko da se kaže kako je on težak i nerazumljiv, ali, drži Brezak Stamać, svaki đak trebao bi čuti taj prekrasan pjevni jezik u krasnim dvostruko rimovanim dvanaestercima i tipičan samo za hrvatsku jadransku obalu, ne samo grada Splita već i Hvara, Brača, te dubrovačkog područja.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić podsjetio je da je Marko Marulić prije nego što je preveo "Juditu" napisao i predgovor želeći jezik puka učiniti dovoljno velikim i dostojnim da se piše i tim jezikom, te je napisao i prvo književno djelo hrvatskim pučkim jezikom onoga doba. Kaže da je riječ o čakavskoj stilizaciji hrvatskog jezika s kraja 15. i početka 16. stoljeća.

"Taj je jezik poprilično nerazumljiv današnjim generacijama, no dužnost je jezikoslovaca i stručnjaka da taj govor približimo mlađim generacijama, da nam Marulić ne postane neka pretjerana težina nego da bude pokazatelj razvoja hrvatskog jezika i velikog bogatstva tog jezika", rekao je Jozić.

Dodao je da će Institut do kraja godine objaviti digitalno izdanje pet prvih izdanja Marulićeve "Judite" zajedno s rječnikom.

Godinu Marka Marulića proglasio je Hrvatski sabor u povodu obilježavanja 500. godine tiskanja Marulićeve Judite.

Skup se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Splitsko-dalmatinske županije.