300 izlagača na 15 lokacija

Što ove godine nudi 4. Tjedan dizajna Zagreb?

04.04.2017 u 14:03

Bionic
Reading

Festival 4. Tjedan dizajna Zagreb, #tdzg2017, najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu, okupit će od 9. do 14. svibnja na pedesetak zagrebačkih lokacija više od 300 izlagača u više od 50 događanja, a ove godine uz Austriju kao zemlju partnera najavljeno je i širenje programa na nove sfere dizajna.

Program 'jedinog festivala dizajna koji aktivira cijeli grad' predstavljen je u utorak u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi.

'Ove godine Tjedan dizajna Zagreb ponovo svakodnevno nudi pregršt sadržaja a održat će se na više od 50 partnerskih lokacija diljem centra grada. Izlagača je više od tristo, programa više od 50, među kojima smo organizirali i šest izložbi, tako da će se tu sasvim sigurno naći ponešto za svakoga i cijeli će grad u tome tjednu živjeti dizajn', kazala je na konferenciji za novinare direktorica Tjedna dizajna Zagreb Tina Marković.

Napomenula je kako ove godine #tdzg prvi put ima i temu, 'U čemu je problem'; pitanje kojim se želi osvijestiti da dizajn predstavlja puno više od mode, stylinga ili marketinškog alata.

'Smatramo da svaki dobar dizajn počinje od inicijalnog problema koji treba riješiti, stoga smo odabrali tu temu kao platformu na kojoj bismo razvijali sve sadržaje ovogodišnjeg programa', pojasnila je Marković.

Tjedan dizajna, ili skraćeno #tdzg, održava se od 2014. s ciljem povezivanja dizajnera i gospodarstvenika, te popularizacije dizajna kroz izložbe dizajna, predavanja, panele, radionice, prezentacije, pop-up trgovine, te gostovanja istaknutih svjetskih dizajnera. Koncipiran kao festival koji raznovrsnošću i brojnošću programa obuhvaća područje čitavog grada, Tjedan dizajna prošle je godine posjetilo više od 18 tisuća posjetitelja, a organizatori ove godine očekuju da će se taj broj popeti na više od 20 tisuća.

Manifestacije se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba. Ana Pandža Kunčević iz zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo i poduzetništvo istaknula je kako Grad Zagreb prepoznaje važnost i ulogu dizajna u poticanju gospodarstva kao i značaj te manifestacije za Grad Zagreb, te ju od prve godine partnerski podupire.

Najveće događanje za dizajn u Zagrebu

Središnja lokacija Tjedna dizajna tradicionalno je Lauba, uz koju se gradi i #tdzg Dizajn Park, pop-up izložbeni prostor na tri tisuće četvornih metara čije idejno rješenje potpisuje Clinica studio, gdje će se nalaziti devet kupola u i oko kojih će se održavati izložbe, sajmovi, modne revije, a koji će biti domaćinom međunarodne skupne izložbe dizajna, #tdzg Expo.

Zasad je za #tdzg Expo prijavljeno tridesetak radova a, po prvi puta, hrvatskom dizajneru koji je najbolje odgovorio na ovogodišnju temu Tjedna dizajna Zagreb međunarodni će žiri dodijeliti #tdzg Nagradu u visini deset tisuća kuna. Nagrada će biti dodijeljena u srijedu 10. svibnja u #tdzg Design parku.

Direktor Tjedna dizajna Zagreb Daniel Tomičić istaknuo je kako je riječ o najvećem događanju vezanom uz dizajn koje se ikada održalo u Zagrebu.

U kupolama #tdzg Dizajn parka održat će se i #tdzg Market, jedinstveni pop-up prodajni sajam s 24 štanda, a izložba i market ukupno donose više od dvadeset svjetskih premijera te desetak hrvatskih premijera.

No, srž svakog tjedna dizajna čine partnerske lokacije na kojima cijeli grad, tijekom tjedan dana, "živi za dizajn". Svaka lokacija samostalno priprema svoj program predstavljanja i događanja, svaka će biti označena oznakom i pinom #tdzg Partner lokacija, a sve će pratiti karta dizajnerskih lokacija s programom festivala.

Ove godine, u Festivalu sudjeluje više od 50 partnerskih lokacija šarolika raspona, od concept storeova, flagship trgovina proizvođača, do galerija i restorana.

Svake se godine organizira i izložba dizajna kojom se hrvatskoj publici predstavlja recentna scena države partnera. Ove godine to je Austrija, čime će se #tdzg2017 pridružiti kulturnom projektu Godina kulture "Austrija – Hrvatska 2017.", te u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb i Designaustria u Laubi organizirati izložbu suvremenog austrijskog dizajna.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb Susanne Ranetzky istaknula je kako je cilj te institucije prenijeti svijetu raznolikost i bogatstvo austrijske kulture i umjetnosti. "Zato smo izuzetno zadovoljni što imamo priliku surađivati s Tjednom dizajna Zagreb 2017 koji svojim ambicioznim programom dopire do široke publike", rekla je.

Izložbe, modne revije i program posvećen dizajnu hrane

Tomičić je najavio i Izložbu namještaja Tjedna dizajna, koja donosi u Laubi, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt (MUO), izložbu hrvatske tvornice namještaja Bothe&Ehrmann osnovane 1895., koja je bila najveća tvronica namještaja Austro-ugarske monarhije. 

Program obuhvaća i održavanje 'Produkteke', 'business to bussiness' platforme za stvaranje novih proizvoda koja povezuje dizajnere, proizvođače i distributere, ove godine posvećene zemlji partneru Austriji.

'Auto(r)' je najveća europska konferencija o dizajnu automobila koja okuplja dizajnere i zaljubljenike u kulturu automobila, a ove godine uz predavanja i radionice organizatori kao posebnu poslasticu najavljuju hrvatsku premijeru dokumentarnog filma 'Driving Dreams' o zlatnom dobu torinskih karoserista, te premijerno predstavljanje modela gradskog kompakta Nissan Micra i crossover MINI Countryman.

Nakon što je na prošlogodišnjem izdanju Tjedna dizajna Zagreb veliko zanimanje privukla nova interdisciplinarna grana dizajna, Food Design, ove godine organizatori su joj odlučili posvetitit posebnu programsku cjelinu: #tdzg Food Design će u suradnji s kolektivom Na_Oko predstaviti sve aspekte dizajna hrane te ugostiti neke od najpoznatijih svjetskih dizajnera hrane, nizozemski studio Foodcuratos, te francuski Toolsoffod, koji će tu održati predavanja i radionice.

Održat će se i 'KIKI', konferencija kreativnih industrija, a organizatori najavlju i dvije modne revije; reviju studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF), te reviju ponajboljih hrvatskih modnih dizajnera.

U sklopu programa 4. Tjedna dizajna, u petak 12. svibnja održat će se druga Noć dizajna, zamišljena kao svojevrsni vrhunac svih događanja, kada su trgovine otvorene do 23 sata, a sve završava partyjem u Laubi.

Program #tdzg2017 dostupan je na mrežnim stranicama festivala, www.tjedandizajna.com.