TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Što nam je RTL Direkt dao u protekle dvije godine?

  • 22.04.2017 u 16:38

  • Bionic
    Reading

    RTL-ova kasnovečeranja informativna emisija 'RTL Direkt' neki je dan proslavila dvije godine emitiranja. Od opreznih početaka do viralnih isječaka iz ove emisije koji se dijele na društvenim mrežama, ta je emisija, mora joj se priznati, u to vrijeme postala jedna od autorski najprepoznatljivijih informativnih emisija u domaćem televizijskom eteru.

    Mnogima od nas, koji redovito pratimo informativni program domaćih televizija, ali nismo pritom osobito upućeni u pozadinska događanja, kadrovske transfere i slične popratne priče, bilo je veliko iznenađenje kada je Zoran Šprajc prije dvije godine prešao na RTL. Nakon što je dugo godina uređivao i vodio Dnevnik na HTV-u, pa zatim odande otišao vjerojatno zbog jednako tako dugogodišnjih neslaganja s vodstvom te TV kuće, neko je vrijeme radio kao izvršni producent i voditelj Dnevnika televizije N1 u Hrvatskoj, e da bi onda u veljači 2015. pukla vijest da prelazi na RTL. Osobno sam, moram priznati, bila nemalo zbunjena.

    RTL, naime, u to vrijeme nije baš imao informativni program koji bih na bilo koji način povezivala sa Šprajcom. Nije da je taj program bio nešto posebno loš, ali bio je podosta generički, što nikako nije osobina koja bi bila kompatibilna sa Zoranom Šprajcom, otprije poznatom po tome što se ne libi između redaka, pa ponekad i direktno u njih ubaciti svoje mišljenje te da je sklon sve to učniti uz vidljivo posprdan stav. Bilo je, dakle, očito da se RTL sprema ponuditi nešto novo u svojem informativnom programu.

     

    Prvi koraci, ruku na srce, nisu bili ono što se očekivalo od Šprajca. Vjerojatno zbog opreza i RTL-ova ispipavanja terena s novim formatom kasnonoćnih vijesti, 'RTL Direkt' u prvih je nekoliko emisija izgledao kao i sve dotadašnje vijesti na RTL-u - možda tek malo proširen i s licem koje nam je bilo poznatije nego dotadašnji voditelji vijesti na tom kanalu. No kako su i RTL-ovci i Šprajc postajali sigurniji sa svojom novom emisijom, tako se i sve ono što smo očekivali od Šprajca počelo razvijati.

    Šprajc je, naime, na RTL-u u potpunosti razvio ulogu za koju je još mnogo prije bilo jasno da je spreman. Ondje je postao ono što se na stranim televizijama naziva anchor - engleska riječ koja doslovno prevedeno znači sidro, ali isto tako označava i voditelja (najčešće informativnog, sportskog i dokumentarnog) programa. Ono što je, međutim, anchor u anglosaksonskoj jezičnoj i televizijskoj tradiciji s vremenom počeo značiti nije bio samo puki voditelj, pa ni urednik neke emisije, nego i prepoznatljivo središte - ako želite, sidrište - te emisije, ali i osoba kojoj se vjeruje. 

    Zoran Šprajc to je postao u emisiji 'RTL Direkt'. Mislim, glupo je reći da je to postao tek tamo - vidjelo se i prije da je sasvim sposoban za tu ulogu, čak ju je do neke mjere i igrao u informativnim emisijama koje je vodio, ali na RTL-u mu je napokon dopušteno da tu svoju ulogu razvije do kraja. Mnogima se takav njegov nastup ne sviđa - smatraju da nameće svoje mišljenje, da je pristran i nepošten prema svim stranama određenih priča i vijesti, vidjela sam u ovih dvije godine čak i reakcije u kojima se 'prosvjeduje' što mu se takav način vođenja informativne emisije dopušta. No osim što je takav način 'prosvjeda' besmislen kada je riječ o informativnom programu komercijalne televizije i osim što osobno ne mislim da Šprajc bilo kome išta namećepronašao je svoju publiku.

    Šprajcov 'svijet iz snova'

    No kao i u svim uspješnim odnosima, razvoj nije bio jednostran. Nije samo RTL Šprajcu pružio priliku da se razvije u anchora, nego je i Šprajc RTL-u dao informativnu emisiju koja je postala relevantna, gledana  i koja je promijenila dotadašnji generički dojam o informativnom programu te televizije. U dvije godine koliko se emitira 'RTL Direkt', ta je emisija postala emisija koja se citira, o kojoj se govori, na koju se osvrće, isječci iz koje se dijele po društvenim mrežama, ali je i bila početak nakon kojeg je RTL počeo mijenjati i ostatak svojeg informativnog programa. Nakon 'RTL Direkta' promijenila se i emisija 'RTL Danas' te se općenito promijenio odnos RTL-a prema vijestima. Bez obzira što mislili o Šprajcu, bez obzira što mislili i o Mirjani Hrgi, koja je u međuvremenu preuzela anchoriranje emisije 'RTL Danas' - za RTL-ov se informativni program više ne može reći da je generički.

    I da ne bi sve izgledalo kao kult ličnosti - da, očito je da nakon uspjeha sa Šprajcom RTL sada vrlo sigurno igra na informativne emisije s osobnim pečatom voditelja i urednika, da je umnogome 'RTL Direkt' kao kasnovečernja informativna emisija obilježena nerijetko i humorističnim, pa i komičnim nastupom njezina voditelja - no promjena nije samo sadržana u nastupu voditelja i urednika informativnih emisija. Da bi 'RTL Direkt' postao uspješan, nije bilo dovoljno samo to da u njoj Šprajc s nama dijeli svoje sarkastične napomene, katkad čak i u obliku mini-skečeva - morao se promijeniti i način na koji se u toj emisiji rade prilozi i razgovori. To se i dogodilo.

    Šprajc o zečevima i ovcama

    Dakako, kvaliteta 'RTL Direkta', pa i ostatka RTL-ova informativnog programa zna itekako varirati - ima tu i kikseva i neprimjerenih situacija i one, za komercijalnu televiziju tako tipične frivolnosti te žutila. Koliko god se Šprajc u novom okruženju oslobodio ograničenja koja mu je postavljala političkim pritiscima vječito opterećena javna televizija, toliko je u kontekstu komercijalne televizije ponekad njegov, pa i ostali dijelovi informativnog programa RTL-a obilježen opterećenjem za postizanjem što veće gledanosti pod svaku cijenu, pa ponekad može djelovati neozbiljno i površno. No unatoč takvim prelijevanjima komercijalne filozofije u informativni program i mana iz rubrike 'nitko nije savršen', ostaje činjenica da je u dvije godine postojanja 'RTL Direkta' informativni program RTL televizije postao najkvalitetniji dio programa te televizije. Mnogi bi rekli da to nije bilo teško ni postići s obzirom na razinu ostatka programa na RTL-u, ali činjenica jest da taj program privlači sve više pozornosti i mimo usporedbe s ostatkom programa na matičnoj mu televiziji.

    Sve to u konačnici upućuje na dvije stvari. Prvo - u domaćem medijskom prostoru, koliko god ranjen i šepav bio, itekako postoje kvalitetni novinari, kvalitetni televizijski voditelji i urednici, samo im je potrebno dati odgovarajuću priliku i format u kojem će pokazati što mogu (i prestati ih opterećivati političkim pritiscima). Drugo - i u okruženju komercijalnih televizija, koje su tako sklone trashu i svođenju gledatelja na najmanji zajednički nazivnik moguće je stvoriti kvalitetan program koji će usput biti gledan i relevantan. U tom je smislu 'RTL Direkt' s dvije godine svojega postojanja održao vrlo jasnu lekciju, kako javnoj televiziji, tako i samoj RTL televiziji. Nadajmo se da će je netko u oba slučaja poslušati.