TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Predsjednica kod Šprajca: Bez ruža se moglo, ali bez 'skidanja gaća', očito - ne

  • 09.03.2017 u 16:32

  • Bionic
    Reading

    RTL Direkt i Zoran Šprajc sinoć su nam u povodu Dana žena poklonili intervju s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Hvala, ali fakat nisu trebali.

    Baš je krasan bio jučerašnji Dan žena u medijima. Od retardiranih čestitaka po društvenim mrežama, gdje se ženama poručivalo da su 'cvijeće svijeta' (da, naravno, glavna nam je funkcija da budemo dovoljno dekorativne da bi nas zbog toga cijenili) i općenito se furalo spiku Dana žena kao dana muške zahvalnosti za sve ono što se njima sviđa na ženama pa sve do komentara na noćni marš, koji su se uglavnom svodili na: 'Krapljače, čuvajte doma djecu', prosječnoj ženi u Republici Hrvatskoj sve je to 'slavlje' moglo samo poslužiti kao podsjetnik na to da je se smatra 'drugotnom'.

    A onda je u RTL Direkt, nasuprot Zoranu Šprajcu stigla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i objasnila nam da to uopće nije tako. 'Ja sam vjernica i ne bih se u potpunosti složila s vama da crkva tretira ženu kao drugotnu', rekla je Šprajcu u jednom trenutku razgovora i time me, moram priznati, nemalo zbunila. Kako to misli - ne slaže se u potpunosti? Misli da crkva ženu na parne datume tretira kao drugotnu, a na neparne ne? Smatra je drugotnom ako je riječ o upravljanju firmom, ali ne kad je riječ o čišćenju zahoda? Smatra je drugotnom, ali ne u potpunosti, nego samo 47,15 %? Ili pak to predsjednica ponekad misli da crkva ženu smatra drugotnom, a ponekad ne? Nikako mi nije bio jasan taj njezin 'u potpunosti'. Osim ako je značio: 'Ne želim se zamjeriti popovima', što mnogošto objašnjava, između ostalog i predsjedničin odnos prema ravnopravnosti žena. Deklarativno prosvijećen, a u praksi prilagođen desnom krilu.

    Stavovi o ženama - onaj da se u potpunosti ne slaže da crkva žene smatra drugotnima, onaj da je sramotno što političke stranke ne poštuju kvote, ali i da neki smatraju da su kvote za stoku, onaj da se pobačaj ne smije zabraniti, iako je ona dobila izbore na demokršćanskoj platformi i zna se da je privatno protiv - nisu bili jedini stavovi iz rubrike 'i ovce i novce', gdje nam se predsjednica istodobno nastojala prikazati kao moderna državnica s naprednim stajalištima i kao čuvarica ognjišta. Osuđuje ustaštvo, ali ga ne vidi (iako ga mediji, kako je sama napomenula, previše ističu po naslovnicama), kaže da ne smijemo skidati gaće ni pred kim i biti neovisni o zločestim Amerikancima kada je riječ o prosvjednoj noti njihove ambasade zbog okupljanja crnokošuljaša u podršku Trumpu, ali je, suprotno duhu 'skidanja gaća' za Novu godinu trčala hitno u Ameriku, tvrdi da je za svog mandata ostvarila stabilnost, a otvoreno izriče skepsu prema DORH-u...

    Ne znam, ako je jedna od svrha tog intervjua bila da se u povodu Dana žena Kolinda Grabar Kitarović prikaže kao primjer žene koja utjelovljuje sve ono što taj dan predstavlja, ja bih osobno radije da Šprajc nije u emisiju doveo nikoga.

    Jednako kao što bih radije da na kraju emisije nije bilo onog preseravanja s poklanjanjem ruža, koje me vraća na početak teksta i revoltiranost načinom na koji se ženama u ovom dijelu svijeta i dalje 'čestita' Dan žena. Ružama, poklonima, čokoladama, laskanjima da su lijepe, mudre i važne te ostalim gestama koje taj dan tretiraju kao neku proslavu toga da su žene MUŠKARCIMA baš če-če. Taj dan nije to. Taj dan je podsjetnik na to da se već jako dugo borimo za svoju ravnopravnost, protiv nepravdi patrijarhata i protiv drugotnosti - i da ta borba još nije završena, kao što nas svako malo podsjećaju oni kojima je ženska drugotnost u interesu.

    Znam da je Šprajc htio ispasti džentlmen s tim ružama i da ih je predsjednici poklonio poslije, privatno, iza kamera - u redu. No ako ju je u emisiju doista pozvao zbog Dana žena, zbog onoga što se tim danom obilježava, najbolji poklon koji je i njoj i nama tom prigodom mogao dati bio je taj da je tretira ravnopravno i da je dobro izrešeta pametnim pitanjima jer je smatra ravnopravnom i sposobnom da se nosi s time. To je on do neke mjere i učinio - premda po mojem ukusu ne skroz i malo previše u vrtuljku vječno istih pitanja koja se zadnjih dva mjeseca postavljaju predsjednici - ali buketić na kraju mu, u kontekstu odnosa prema ženama i Danu žena koji je svime ostalim u svojoj emisiji nastojao promicati - fakat nije trebao.