IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Što je Mara Bratoš snimala pet godina u ZKM-u

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.01.2011 15:50
  • Objavljeno 04.01.2011 u 15:05
Mara Bratoš 01

Mara Bratoš 01

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mara Bratoš /ZKM

Izložba 'S ruba scene / ZKM' fotografkinje Mare Bratoš predstavlja rezultate njene petogodišnje suradnje sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a otvara se 8. siječnja u No galeriji
Mara Bratoš/ZKM

Mara Bratoš/ZKM

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mara Bratoš/ZKM

Fotografije, iako stvarane s dokumentarističkom namjerom i konkretnom primjenom, ipak imaju prepoznatljiv, izrazito autorski rukopis. Tako se, kada je medij fotografije u pitanju, moguće zapitati gdje završava primijenjena umjetnost, a započinje umjetnost.

Izložbu organizira kazalište ZKM, a autorica izložbe i teksta kataloga u kojemu se fenomenološki osvrće na različitosti medija fotografije i teatra, ravnateljica je kazališta ZKM Dubravka Vrgoč, koja u katalogu ističe: 'I dok je fotografija umjetnost zaustavljanja, teatar je umjetnost prolaznosti. Fotografija ima moć dokaza, uzbudljivost teatra je u njegovoj nestalnosti. Fotografija se nudi pamćenju, teatar zaboravu. I dok je fotografija umjetnost zaustavljanja, teatar je umjetnost prolaznosti. Fotografija ima moć dokaza, uzbudljivost teatra je u njegovoj nestalnosti. Fotografija se nudi pamćenju, teatar zaboravu. Fotografija svaki trenutak balzamira u vječnost, teatar ga već onim drugim poništava. Uostalom, teatar je jedna od rijetkih, ako ne i jedina umjetnost koja isključivo pripada sadašnjosti i bila bi s lakoćom zaboravljena da nema fotografije, odnosno videozapisa. O tom neobičnom susretu fotografije i teatra svjedoči Mara Bratoš. Svojim fotografskim aparatom ona je posljednjih godina 'zaustavljala trenutke' kazališnih predstava i bilježila svojim senzibilnim fotografskim rukopisom onu stvarnost koja je s ovog ili onog ruba scene svjedočila o magiji kazališta. Njezine su fotografije 'zaustavljale' mnogobrojne prizore, nudeći gledateljima ne samo informaciju o onome što su vidjeli ili mogli vidjeti, već i subjektivan pogled Mare Bratoš, njezin osobni dijalog s onim što je na pozornici prikazano.'

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku. Diplomirala je na ADU u Zagrebu, na Odsjeku za filmsko i TV snimanje. Radi kao profesionalna fotografkinja, urednica je fotografije u časopisu Banka, a suradnica ZKM-a, magazina Elle i drugih. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Njezin rad predstavljen je u recentnom izdanju, knjizi 'Na drugi pogled; pozicije suvremene hrvatske fotografije' povjesničarke umjetnosti Sandre Križić Roban.

Izložba će trajati do 30. siječnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi