Europska mreža filmskih komisija

Stari Grad u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju, o pobjedniku odlučuje publika

05.12.2022 u 17:47

Bionic
Reading

Europska mreža filmskih komisija objavila je pet finalista izbora za najbolju lokaciju za snimanje, među kojima je i Stari Grad na Hvaru, gdje se snimalo 'Ljeto kada sam naučila letjeti'

Uz Stari Grad, ovogodišnji finalisti su Otoci Brissago za "Dawn Chorus" (Švicarska), plaža Chiliadou za "Trokut tuge" (Grčka), Portsoy za šestu sezonu serije "Peaky Blinders" (Škotska) i Schlosshotel Kronberg za "Spencer" (Njemačka), izvijestio je u ponedjeljak HAVC.

"Ljeto kada sam odlučila letjeti" snimano je na Hvaru u rujnu i listopadu 2020. u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. Od veljače ove godine u kinima ga je pogledalo 250 tisuća ljudi, od čega u Hrvatskoj oko 34 tisuće.

Ankica Jurić Tilić, hrvatska koproducentica filma, rekla je kako je ta prekrasna topla priča došla do srca mnogih, a Stari Grad, otok Hvar i njegovi ljudi imali su značajan doprinos u tome.

"EUFCN se želi usredotočiti na mjesta na kojima nastaje čarolija, skrećući pozornost na proces i izazove koji se kriju iza odabira lokacije, i slaveći rad svih onih koji su sudjelovali u preobrazbi mjesta koja pričaju priče", kažu supredsjednici te mreže Mikael Svensson i Pavlina Zipkova.

U prvoj fazi natjecanja, filmske komisije članice EUFCN-a imale su priliku predložiti jednu od lokacija za film ili TV seriju koji su snimani u njihovoj zemlji, a prikazani su od 11. rujna 2021. do 3. listopada 2022.

Žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornosti na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

Izvor: Društvene mreže

O pobjedniku odlučuje publika

Riječ je o petom izdanju te godišnje Nagrade za najbolju lokaciju koja se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji.

O pobjedniku odlučuje publika koja svoj glas može dati na ovome linku. Svi glasači sudjeluju u nagradnoj igri, a jedan sretni dobitnik osvojit će putovanje na pobjedničku lokaciju. 

Glasanje traje do 31. siječnja, a nagrada će pobjedniku biti uručena u veljači 2023. na Europskom filmskom sajmu – EFM 2023 u Berlinu.      

Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koje podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu, a ima 95 europskih filmskih komisija i filmskih institucija iz 30 zemalja.