ULAZ U GRAD

Spomenik Tuđmanu radit će Kuzma Kovačić, ali na novoj lokaciji

14.02.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon više od godine dana od raspisivanja natječaja za izradu spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, odlučeno je da se realizira rješenje akademskog kipara Kuzme Kovačića i to na promijenjenoj lokaciji, točnije, na sjevernoj strani Sveučilišne livade, uz Vukovarsku ulicu, pored Bandićevih fontana, a s licem okrenutim prema budućem Spomeniku domovini

To je potvrdila portalu Pogledaj.to zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, koja je ujedno bila i članica žirija na tom natječaju. Međutim, sam Kuzma Kovačić u razgovoru za tportal nije htio potvrditi tu informaciju, rekavši: 'Ništa vi ne znate, sve su to poluinformacije'. Međutim, prema pisanju portala vijesti.rtl, Kovačić je tražio još nekoliko mjeseci za doradu spomenika pa kip najvjerojatnije neće biti postavljen prije jeseni. Njegova ideja je da pokaže prvog hrvatskog predsjednika kao osobu koja je hrvatski narod povela u slobodu.

'Radi se, dakle, o figuri predsjednika Tuđmana u iskoraku, pokretu prema naprijed, spomenik će imati svoju i dinamiku i statiku koju svaki kip mora imati', rekao je kipar za vijesti.rtl.

Kuzmi Kovačiću, nastavniku na splitskoj Umjetničkoj akademiji i autoru brojnih spomenika i javnih skulptura te sakralnih djela, kao što su Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu i spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, to bi trebao biti treći spomenik Franji Tuđmanu. Kovačić je poznat i kao autor spomenika Tuđmanu u Slavonskom Brodu i Škabrnji, a u '90-ima je imao velike narudžbe od državnih institucija pa su ga prozvali državnim kiparom. Bavio se i lokalnom politikom te je prije 20-ak godina bio član Gradskog vijeća Hvara, zamjenik gradonačelnika Grada Hvara, a 2001. bio je treći na stranačkoj listi HRAST-a u I. izbornoj jedinici.

Izgradnju spomenika Franji Tuđmanu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prvi put je spomenuo 2013. tijekom svoje predizborne kampanje, a zatim je tu ideju aktualizirao uoči koncerta koji se povodom Dana grada Zagreba 2015. održavao na Trgu dr. Franje Tuđmana, rekavši da će na toj lokaciji izgraditi najveći i najljepši spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Natječaj za izradu spomeničkog rješenja Franji Tuđmanu u Zagrebu raspisan je u studenom 2015. godine i trajao je do 8. ožujka 2016., a na njega su pozvani i kipari Neven Bilić, Kažimir Hraste, Kuzma Kovačić. Sveukupno su pristigla 24 rada, no ocjenjivači sud (Igor Zidić, predsjednik, te članovi Vesna Kusin, Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić, Ive Šimat Banov, Vjera Bakić) jednoglasno je odlučio da se ne dodijeli prva nagrada, nego četiri jednakovrijedna otkupa za spomeničko rješenje Franji Tuđmanu. To su rješenja kipara Kuzme Kovačića, Nevena Bilića, Kažimira Hraste te dvojca Marije Ujević Galetović i Marijane Birtić.

Odmah nakon raspisivanja natječaja zaiskrilo je između HDLU-a i Udruženja hrvatskih arhitekata. Predsjednik HDLU-a Josip Zanki oštro je protestirao protiv zaobilaženja umjetničke struke kod raspisivanja javnog natječaja za izradu rješenja za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, s argumentacijom da su u sličnim slučajevima rezultati bili kontradiktorni.

A nakon objavljivanja natječaja krenule su kritike zato što žiri nije donio konačnu odluku. Nezadovoljni su bili i oni kipari čiji radovi nisu bili izabrani. Ive Šimat Banov, veliki autoritet za spomeničku plastiku i član žirija te autor knjige 'Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas', izjavio je tada u Jutarnjem listu da su odabrali četiri rada da se još dorade i da se eventualno vidi da li možda neki ima potencijal. 'Ostavila se mogućnost da se neki rad ukaže kao izvedbena mogućnost. Rok za to nije vremenski određen. Mi smo svojom ocjenom verificirali da su ta četiri rada dovoljno dobra, ali da nije bilo onog pravog. Odabrali smo četiri rada da se još dorade i potom vidi ima li koji potencijala za izvedbu', izjavio je Šimat Banov tom prigodom, zaključivši da je problem u neuređenom prostoru Trga Franje Tuđmana, 'pustopoljini gdje je svaka figura izgubljena'.

Prvotna ideja bila je da se spomenik Franji Tuđmanu postavi na Trgu Franje Tuđmana u sklopu kompletnog preuređenja tog prostora, koje je osmislio arhitekt i profesor Nenad Fabijanić. No zamisao je izgleda u međuvremenu promijenjena.

Tu promjenu je najavio gradonačelnik Milan Bandić prije nekoliko dana u povodu obilježavanja 30. obljetnice smrti Ive Vuljevića, osnivača i prvog ravnatelja Koncertne dvorane 'Vatroslav Lisinski'. Kako donosi portal zagrebancija.hr, izjavio je da će 'na ledini između Lisinskog i Gradske uprave biti Spomenik domovini, a između fontana i Spomenika domovini trebao bi niknuti hram najzaslužnijem čovjeku koji je stvarao s našim braniteljima suverenu i demokratsku Hrvatsku'.

No čini se da to ipak nije bio prvi glas o promjeni lokacije za spomenik Franji Tuđmanu. Prema pisanju 24sata.hr, zagrebački HDZ, koji se nakon 17 godina vratio na vlast u glavnom gradu zahvaljujući koaliciji s Milanom Bandićem, već je u svibnju prošle godine imao ideju o postavljanju spomenika Franji Tuđmanu kraj Bandićevih fontana. Prema pisanju tog portala, HDZ je smatrao da lokacija na Trgu Franje Tuđmana nije primjerena za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. 'Dr. Franjo Tuđman zaslužuje lokaciju na ulazu u grad. Još odlučujemo i sve će biti poznato za 10-ak dana, ali najprimjerenijom smatramo lokaciju uz nove fontane. O tome tek treba obaviti razgovore s Bandićem, kaže nam sugovornik iz zagrebačkog HDZ-a', objavljeno je tada na 24sata.hr.

Čini se da je dogovor ipak postignut. A kako sada stvari stoje, sve bi to trebalo biti dio spomeničke Lenucijeve osi koja počinje sa spomenikom Većeslavu Holjevcu, pa preko Tuđmanova, kralja Tomislava, Strossmayerova i Šubića Zrinskog završava spomenikom Stepincu.