'ZA EUROPU SPREMNI'

Splitska publika tražila duplu dozu humora Arijane Čuline

08.08.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Sinoć je u Splitu u sklopu 57. splitskog ljeta na Carrarinoj poljani izvedena monodrama Arijane Čuline 'Za Europu spremni'. U programu je bila najavljena predstava u 21 sat, a zbog velikog interesa publike, održana je još jedna predstava u 23 sata

Na prepunoj Carrarinoj poljani splitska glumica je izvela monodramu koja je zapravo pripremljena na osnovu zbirke satiričnih kolumni pod imenom 'Za Europu spremni' izdanih još 2005. godine. Sada, šest godina kasnije naslov, tekst i predložak su više nego aktualni.

Arijana Čulina je monodramu, naravno, prilagodila i aktualnom trenutku, pa ima satiričnih primjedbi i na trenutnu političku situaciju, kao i na bivšeg te sadašnju premijerku.

U monodrami koja ima elemente stand-up komedije, Čulina je uklopila i nekoliko pjesama u dobroj tradiciji kabareta. Njezina vokalna izvedba je bila besprijekorna, a odabrala je uglavnom znane hitove švedske grupe Abba. Predstava je nastavak prethodne dobro znane monodrame Arijane Čuline 'Šta svaka žena triba znat o onim stvarima' i radi se prije svega o humorističko-satiričnom materijalu.

Mada je na prvi pogled tekst populistički lagan i nepretenciozan, povremeno i izrazito autoironičan, to je inteligentan komentar na nove dogme o svijetloj budućnosti Hrvatske u novoj zajednici naroda, u kojem nije pošteđena kritike ni ideja novog zajedništva i napretka, kao ni lokalni primitivizam i netolerancija. Posebno je upečatljiv i izrazito duhovit prvi dio predstave s malim traktatom o psovkama te različitim interpretacijama seksa i naziva spolnih organa. Čulina je tu osjetljivu temu, u kojoj se lako upadne u jeftini populizam obradilo vrlo duhovito i zabavno, što je bio i njezin glavni cilj.