IZLOŽBA TAJČI ČEKADE

Smrt i zabranjeni videoperformansi

12.05.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Otvaranje izložbe Tajči Čekade, multimedijalne umjetnice iz Rijeke, pod nazivom '5 video performansa' održat će se u Galeriji VN u utorak, 13. svibnja u 19 sati. Izložba je po izboru Vlaste Delimar te se otvara uoči otvaranja njezine retrospektivne izložbe 'To sam ja' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Zatvaranje izložbe odvit će se 30. svibnja 2014. u 12 sati, a tom prigodom u zgradi MSU-a umjetnica će izvesti performans 'Posjet Vlasti i razgledavanje izložbe'. Osim što će umjetnici (koja u Muzeju ne samo da izlaže, nego i privremeno živi) kurtoazno, kako je običaj, donijeti paketić kave, Tajči Čekada iscrpno će satima razgledavati postav i sve videoradove te pročitati popratne materijale.

'Videoperformansima bavim se posljednjih nekoliko godina. Snimani su bez publike, tijekom izvedbe performansa, nikad u kontinuitetu. Željeni smisao dobivaju kroz naknadnu intervenciju: montažu, autorsku glazbu, fotografiju', napisala je Čekada, umjetnica koja djeluje na području modnog dizajna, kostimografije, performansa i fotografije.

U sklopu izložbe najavljen je performans s dvokanalnom videoinstalacijom 'Veprica/Vepar/Veprovina' (2013.) koji će biti preimenovan u 'Umjetnica/Umjetnik/Umjetnički rad'.

'Ta videoinstalacija lani je trebala biti predstavljena na izložbi u Etnografskom muzeju u Zagrebu, posvećenoj raznim oblicima stereotipa. Umjetnica je, kako kaže, imala slobodu u izboru rada, ali odbijen je, stoji u obrazloženju, zbog brutalnosti sadržaja te je, zaključuje se, kao takav potpuno neprimjeren ukusu posjetitelja Etnografskog muzeja.

Dva videozapisa donose oprečne scene: videoperformansu 'The Picnic' (2013.), koji prikazuje umjetnicu i divlju svinju u prirodi kako u svečanim bijelim opravama uživaju u bakanalijama, kontrapunktiran je video s ubijanjem, tranširanjem, pripravljanjem i konzumiranjem veprovine.

Ideju o zavisnosti ljudi i drugih živih vrsta ili još radikalnije, njihovo izjednačavanje, umjetnica osim u pikniku s veprom, tematizira i u videoperformansu 'F to H' (2014.), svojevrsnoj, kako ističe, transrodnoj i transvrsnoj transformaciji.

'Autoportretima' (2013.) umjetnicu zatječemo u snježnom krajoliku kako se u slapstick stilu uozbiljenog Bustera Keatona licem baca u snijeg pa se penje po zidićima opremljena krilima od perja, zapinje i opet se baca na tlo.

Dramatična i makabralnim ugođajem nabijena izvedba zabilježena je u videoperformansu 'Post Mortem High Fashion' (2012.), u kojoj se umjetnica za smrt priprema u stilu visoke mode', napisala je Ružica Šimunović.