SLUČAJ ŽELJKA HUBAČA

Smjene u Narodnom pozorištu u Beogradu izazvale buru: 'Velika sramota i još veća nepravda!'

15.10.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Narodno pozorište Beograd objavilo je 15. listopada da će na mjestu prvog čovjeka Drame ove kuće umjesto Željka Hubača biti Jug Radivojević, a vijest o smjeni uzrokovala je burne reakcije među dijelom kulturnjaka koji vjeruju kako se radi o kažnjavanju Hubača zbog otvorenih kritika na račun institucije

Umjesto Željka Hubača v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu u narednom razdoblju će biti Jug Radivojević, a na mjesto v.d. direktora Opere Janka Sinadinovića dolazi sopranistica Jasmina Trumbetaš Petrović, piše Blic.

Izmjena vizure dramskog repertoara kao okosnice umjetničkog prepoznavanja nacionalne kuće, potreba za većim angažmanom dramskih umjetnika, kao i drugih umjetničkih stvaratelja sa stalnim angažmanom u kući te širenje kruga vanjskih suradnika ističu se kao razlozi ovih promjena u Drami i Operi Narodnog pozorišta Beograd. Konstantin Kostjukov, pritom ostaje na čelu direkcije Baleta.

'Uz zahvalnost na radu i angažmanu, dosadašnji direktori Željko Hubač i Janko Sinadinović vraćaju se svojim redovnim dužnostima, dramaturga i opernkog prvaka u Narodnom pozorištu, ostajući u najužem umjetničkom timu koji će kreirati profil Drame i Opere', zaključuje ravnatelje beogradskog Narodnog pozorišta Dejan Savić u priopćenju.

Hubač je za Tanjug izjavio da 'kao čovjek i kao umjetnik' vjeruje da u ovom trenutku ne treba komentirati svoju smjenu niti obrazloženje koje je za nju dao Dejan Savić, prenose srpski mediji.

Podsjećaju da Hubač već mjesecima javno kritizira nedostatak novca za postavljanje novih predstava na repertoar Drame Narodnog pozorišta. U intervjuu za Politiku 13. listopada upozorio je tako da su u jubilarnoj 150. sezoni nacionalnog kazališta njegov ravnatelj i Upravni odbor sredstva za realiziranje predstava i premijera odlučili potrošiti na putovanja i gostovanja po Italiji i Grčkoj.

'Poslije četiri godine uspješnog rada, 20 premijera, više od 100 nagrada, činjenice da smo jedini sektor koji u pozorištu na blagajni zarađuje više od rashoda za održavanje repertoara, 'nagrađeni' smo tako što smo ove godine dobili najmanji budžet za produkciju koji je na nivou sredstava koji srodni teatri u regiji dobivaju za jednu predstavu', rekao je u intervjuu za Politiku te naglasio da je Drama Narodnog pozorišta došla u situaciju da poslije premijere 'Balkanskog špijuna' u listopadu ove godine, sljedeću premijeru, Stankovićevu 'Nečistu krv', u režiji Milana Neškovića, ima u najboljem slučaju tek početkom travnja 2019.

'Dakle, u jubilarnoj sezoni nećemo imati premijeru punih sedam meseci, a to će se odraziti pogubno na ukupan repertoar i u narednoj sezoni', poručio je Hubač.

Na vijest o njegovoj smjeni na društvenim mrežama reagirali su brojni srpski kulturnjaci, među ostalima i redatelj Igor Vuk Torbica koji je Hubača ocijenio 'jedinom osobom koja je u prethodne četiri godine zadužila svojim rezultatima (Narodno pozorište), ali i cjelokupnu kulturu u Beogradu i Srbiji'.

Oglasila se i glumica Hana Selimović koja je napisala da je Hubač samo dan nakon intervjua u Politici u kojemu govori o problemima unutar institucije smijenjen s mjesta direktora Drame.

'Jer što znači uspjeh naspram neposluha. Ako ovo nije vrijedno borbe, ni ovaj grad nije vrijedan ostanka u njemu', poručila je.

Povjesničar Dejan Ristić na Facebooku je upozorio da 'ovaj skandalozni potez zahtjeva hitnu reakciju javnosti i Vlade Srbije'.

'Velika sramota i još veća nepravda!', napisao je u statusu te dodao kako se 'opet ponavlja situacija da se sklanjaju i smjenjuju oni kompetentni i uspješni kako bi se spriječili u tome da javnost obavijeste o najvećoj krizi u povijesti' Narodnog pozorišta Beograd.

Janko Sinadinović, dosadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu za Tanjug nije komentirao svoju smjenu, a Savić je rekao da je o svemu već rekao u priopćenju.