ODLAZAK DIVE

Preminula legendarna glumica Milena Dravić

14.10.2018 u 08:59

Bionic
Reading

Prema napisima srpskog Blica, glumica Milena Dravić preminula je noćas u Beogradu u 79. godini života

Srbijanskom mediju vijest je potvrdilo Udruženje dramskih umjetnika Srbije.

Milena se u beogradskoj bolnici nalazila na liječenju. Prije dvije i pol godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila s bolešću. Ovog ljeta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gdje je promovirala vlastitu monografiju.

Rođena u Beogradu 1940. godine, Milena Dravić slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije.

Odigrala je dvadeset kazališnih uloga u predstavama raznih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane, a neke igrane i po više od petnaest godina, na stranicama IMDb-a uz Milenino ime nalazi se 159 filmskih i TV uloga.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog vala, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

  • +9
Milena Dravić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima 'Prekobrojna', 'Jutro', 'Kozara', 'Bitka na Neretvi', 'Ljubavni život Budimira Trajkovića', 'Rad na određeno vreme', 'Moj tata na određeno vreme', 'Sekula se opet ženi', 'Nije lako s muškarcima' i 'Zona Zamfirova'.

Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba 'Milena: izložba fotografija', retrospektiva fotografija srpske glumice.

'Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena' da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film', kazala je tada.

Milena Dravić nadživjela je supruga srbijanskog glumca Dragana Nikolića koji je preminuo u ožujku 2016. S trećim suprugom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program 'Obraz uz obraz'.