'Who the Fuck is Tinky Winky?!'

Slikar Stjepan Šandrk u petak otvara izložbu u Galeriji Forum

  • Autor: Vid Barić
  • Zadnja izmjena 11.10.2021 13:56
  • Objavljeno 11.10.2021 u 12:01
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Stjepan Šandrk

Na njegovim se novim slikama miješaju prizori iz virtualne stvarnosti s prizorima iz masovnih medija i onima iz realnosti

Najvaljena je izložba hrvatskog slikara Stjepana Šandrka u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, pod nazivom 'Who the Fuck is Tinky Winky?!'. Otvaranje izložbe osječkog umjetnika koji živi i radi u Zagrebu dogodit će se u petak, 15.10.2021 s početkom u 19 sati, a izložba ostaje otvorena sve do 06.11.2021.

Šandrk je slikar vrlo aktivan na likovnoj sceni, i tko god je u taj svijet imalo upućen, njegovo je ime do sada morao upratiti. Jedan je od domaćih umjetnika mlađe generacije koji senzibilitetom, estetikom, motivima i cjelokupnih svojim djelovanjem prate ono što se događa u svijetu.

Otvarajući njegovu izložbu 'FAKE NEWS' u Puli ranije ove godine, voditelj galerije 'Poola' Bojan Šumonja o Šandrku je kazao kako je, pored Martine Grlić, 'jedan od još nekolicine hrvatskih slikara koji su sada u špici i mogu izlagati bilo gdje u svijetu.'

Slika Stjepana Šandrka 'Čudna smrt Tinky Winkyja'

Slika Stjepana Šandrka 'Čudna smrt Tinky Winkyja'

Najavljujući nadolazeću izložbu, voditelj galerije Forum i likovni kritičar Feđa Gavrilović za tportal govori kako Šandrk u ovom ciklusu, između ostalog, spaja digitalni svijet videoigara i svijet naše svakodnevice.

'Likovi iz Minecrafta šetaju idiličnim šumskim pejzažima ili se glupiraju među ruševinama Zagreba nakon potresa. Njihova pikselizirana tijela tako skladno djeluju uz gomile cigala. Pitamo se što je stvarno, a što je medijski konstruirano? A još više se pitamo - je li to važno? Naime nije novost da vladari manipuliraju ljudskom vizijom stvarnosti. Druidi, faraoni, predsjednici i bankari kreatori su naše slike stvarnosti. Jedan od junaka ovih slika je i napuhani balon koji tobože izruguje jednog takvog suvremenog vladara, bivšeg predsjednika SAD-a, nesputanog populista i milijardera Trumpa. On je samo jedna u nizu napuhanih vladarskih ličnosti. Ali puno je zanimljiviji lik Teletabisa Tinkyja Winkyja. Riječ je o zvijezdi TV serije za bebe koja je učila djecu da budu pokorni slikama s televizora od najranijih dana. Njegove lutke danas leže raskomadane u blatu. Podsjećaju nas da su sve iluzije vladajućih režima privremene, ali i da režimi uvijek osmišljavaju nove i još suptilnije manipulacije,' rekao je o izložbi kustos Feđa Gavrilović.

Stjepan Šandrk rođen je 1984. godine u Osijeku. Diplomirao je na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine u klasi Igora Rončevića. Godine 2015. doktorirao je na istoj Akademiji. Dosad je izlagao na 20 samostalnih i na više od 50 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada, uključujući nagradu publike 'T-HTnagrada@MSU.hr' 2012., nagradu 'Ex aequo' 22. Slavonskog bijenala 2010., te nagrade Hrvatske gospodarske komore i Vijeća profesora ALU-a za najuspješnijeg diplomanta 2006. godine. Redovni je član udruge MENSA-e. Šandrk se do sada bavio spektaklom suvremenog svijeta, medijskom konstrukcijom zbilje i ikonama pop kulture, te je stavljao sve njih u kontekste likovne umjetnosti, komentirajući time i ulogu likovnosti u društvu spektakla.

'Na njegovim novim slikama miješaju se prizori iz virtualne stvarnosti s prizorima iz masovnih medija i onima iz realnosti. Na taj se način, kroz slikarstvo, briše granica stvarnosti i fikcije, i relativizira se mogućnost naše percepcije i našeg djelovanja u svijetu,' stoji u najavi izložbe.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!