od 16. do 23. travnja

Slavonski Brod i ove godine organizira 'U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić'

12.04.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Jedna od naših najcjenjenijih i najplodnijih književnica, Ivana Brlić-Mažuranić, ostavila je neizbrisiv pečat na stranicama hrvatske, ali i svjetske književnosti, a uspomena na nju i desetljećima nakon njezine smrti nastavila je živjeti na ulicama Slavonskog Broda. Upravo u gradu smještenom na obali Save, Ivana je provela većinu svog života koji je obilježen nadahnutim stvaralaštvom

U Brodu je napisala nebrojene priče, pa i svjetski poznata književna djela poput 'Priča iz davnine' i 'Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića', a pustolovine njezinih junaka ucrtale su se duboko u razigranu dječju maštu i postala nezaboravnim dijelom djetinjstva mnogih generacija, stoji u najavi.

U spomen na lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić, u Slavonskom Brodu već desetljećima živi tradicija organiziranja dječjih svečanosti 'U svijetu bajki Ivane Brlić- Mažuranić' posvećenih Ivaninom književnom djelovanju i djeci te promicanju i poticanju stvaralaštva za djecu. Prva manifestacija održala se 1970. godine na poticaj najmlađe Ivanine kćeri Nedjeljke (Brlić) Mohaček, a dječje se svečanosti od tada redovito provode u travnju, mjesecu rođenja slavne književnice.

Dječja će mašta 'U svijet bajki' uploviti i ovog travnja, oživljavajući tako iznova njezina najpoznatija djela, a program će se održavati na nekoliko brodskih mjesta, od znamenite, nedavno obnovljene Kuće Brlić, Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, Gradske knjižnice Slavonski Brod, Tvrđave Brod, Muzeja Brodskog Posavlja, Trga Ivane Brlić-Mažuranić, Centra mladih, Glazbene škole Slavonski Brod i mnogih drugih.

Osim upoznavanja s Ivaninim književnim djelima kao što je ilustrirana knjige 'Šuma Striborova', djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima poput likovne, fotografske, video, kazališne i radijske radionice, imati priliku pogledati brojne izložbe, uživati u koncertima i natjecati se na književnom kvizu u poznavanju opusa 'hrvatskog Andersena'. Manifestacija 'U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić', u kojoj je sudjelovalo oko 6000 djece, ove će godine zabilježiti još jedno izdanje. Ne dopuštajući da uspomena na Ivanina djela otplovi u zaborav, u šareni svijet bajki naše najcjenjenije književnice djeca će uploviti od 16. do 23. travnja, čime će zgode i nezgode njezinih junaka obilježiti neka nova djetinjstva.