zbirka radova

'Skice' Davora Senečića kao odgovor na četrdesetogodišnje stvaranje u području arhitekture i umjetnosti

21.05.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Izrađene u Beču, većinom crtane “Stabilo” flomasterom, neke obojene, a manji dio u olovci ili uz pomoć ravnala, one čine transformaciju imaginacije i ruke koja vuče liniju na tom fantastičnom papiru - tako bismo opisali „Skice“, autora Davora Senečića. Skice arhitekture i povijesnog teksta spojene u jednu knjigu, nastalu kao nastavak odnosno katalog izložbe „Skice iz devedesetih“, koja je održana 18. ožujka 2019. u kući arhitekture Oris u Zagrebu

U današnje vrijeme, kad se utjecaj tehnološkog napretka osjeti i u arhitektonskom skiciranju koje se obavlja pomoću računalnih programa, arhitektonska skica, kao prostorni prikaz pojedinih faza i izvedbenih detalja budućeg objekta u procesu arhitektonskog projektiranja, više da gotovo i ne postoji u svojem izvornom obliku. Kako ističe i sam autor: ”Danas su skice na skicen ili aquafix papiru bezvrijedne i gotovo ih nitko ne radi. Nove, mlade kompjuterizirane generacije skiciraju 3D modele na računalu u fotografskoj realnosti. Teško je danas naći ured ili radni stol arhitekta sa skicen papirom.“ Upravo zato, Senečićeva zbirka radova predstavlja fenomen arhitekture stvarane osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Autor knjigu voli nazvati i kolažem radnih procesa, autobiografskih dijelova te kratkog pregleda bosanske srednjovjekovne povijesti. Čitati se može djelomično ili kompletno, prema afinitetima. Namijenjena onima koje interesira sve o izložbi „Skice iz devedesetih“, listanjem ilustracija i kratkih opisnih sažetaka moguća je percepcija te interesantne „slikovne“ razine. Svima koji žele upoznati Bosnu, kao uvod u obiteljske pripovijesti, Senečić hipotetski donosi povijesni vrtlog i košmar pun kontroverzi, većim dijelom zapostavljen ili zaboravljen. Zanimljive zbog svoje dokumentarističke vrijednosti, „Skice“ nam otvaraju vrata kreativnog svijeta slobode izražavanja autora koje će nerijetke potaknuti na novo razmišljanje ili kako se autor nada, na daljnje istraživanje. Knjiga je dostupna za slobodno preuzimanje na skice.davorsenecic.com .