GRADSKE RESTRIKCIJE

Skandal na Trgu Europe zbog azilanata?

18.06.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Gradski ured odbio je zahtjev organizatora UrbanFestivala da za vrijeme obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica na prostoru zagrebačkog Trga Europa postave instalacije koje tematiziraju problematiku tražitelja azila, s obrazloženjem da je taj prostor predviđen za gradske manifestacije

Organizatori UrbanFestivala 13: Natrag na trg! nastojali su kroz istraživačke projekte lokalnih i stranih umjetnika te njihove intervencije u javnom prostoru problematizirati ulogu trga u Zagrebu.

S obzirom na činjenicu da je u centralnim gradskim zonama trg postao visoko kontrolirani prostor podređen potrošnji, sa svrhom zadovoljavanja potreba stanara luksuznih stanova koji ga okružuju, pokretači projekta inzistirali su na novim načinima promišljanja trga kao javnog dobra.

U tom smislu, za postavljanje instalacije na mjestu budućeg Trga Europe (sadašnje križanje Vlaške i Cesarčeve ulice), odabran je projekt Davora Konjikušića

'Izlaganjem fotografiranih lica tražitelja azila u javnom prostoru, koji smatram mjestom na kojem su najjasnije uočljivi društveni antagonizmi, želim imigrante barem na simboličkoj razini učiniti vidljivima. Otvaram pitanje o njihovu statusu i položaju te u širem smislu o restriktivnim imigrantskim politikama EU-a. Instalacija je bila predviđena na mjestu budućeg Trga Europe koji doživljavam kao neuralgičnu točku unutar gradskog prostora. Trg doživljavam kao mjesto moći unutar kojeg je vidljiva koegzistencija moći privatnog kapitala i europskih institucija dok njegova javna funkcija postoji jedino na deklarativnoj razini', kaže za svoj rad Konjikušić.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, poslali su službeno priopćenje:

U svezi dodjele javne gradske površine na Trgu Europe, odgovaramo da je Povjerenstvo za davanje u zakup i na korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta dana 23. svibnja 2014. godine donijelo zaključak da se 'Udruzi Blok' iz Zagreba ne dodjeljuje javna površina na križanju Cesarčeve i Vlaške ulice, u svrhu realizacije projekta bez naziva (Trg Europe) fotografa Davora Konjikušića, s obzirom da je tražena lokacija predviđena za gradske manifestacije. Sukladno navedenom zaključku Povjerenstva, ovaj Ured je izdao rješenje.

Instalacija je trebala dodatno naglasiti važnu temu problematičnog odnosa prema azilantima na bitnoj gradskoj lokaciji upravo ovaj tjedan, za vrijeme obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica. No sam je proces obustavljen, jer organizatori nisu uspjeli dobiti dopuštenje od Gradskog ureda za postavljanje rada. Kao i uvijek prilikom rada na postavljanju instalacija u javnom prostoru, zatražili su od Gradskog ureda za prostorno uređenje dozvolu, ali dobili su negativno rješenje s obrazloženjem 'da je prostor predviđen za gradske manifestacije'.

'Zanimalo nas je što to točno znači s obzirom na to da smo i mi na neki način gradska manifestacija financirana od Gradskog ureda za kulturu od 2001.

Okrenuli smo nekoliko telefona i otišli na nekoliko sastanaka u nadležni gradski ured, gdje smo doznali da nikakva gradska manifestacija nije u planu, da se prostor do 1. kolovoza vodi kao gradilište iako je središnji prostor već više mjeseci završen, a radovi iskrsavaju na različitim mjestima uokolo zadnjih godinu dana, i da nijednoj udruzi nije odobren zahtjev za instalaciju.

Međutim, odobren je Europskoj komisiji, mađarskom veleposlanstvu, a na trgu je već niknula i prva terasa. Stoga smo se odlučili da fotografije postavimo disperzno na plakatne površine po gradu, a na samom trgu organiziramo u petak press konferenciju i akciju u suradnji s Centrom za mirovne studije

Činjenica da se radi o obilježavanju Dana izbjeglica i tematiziranju te važne teme upravo na tom reprezentativnom prostoru u centru grada, nije imala nikakvog učinka na cijelu proceduru', kazala nam je Ana Kutleša, kustosica projekta 'Natrag na trg!'.