IZLOŽBA U ZAGREBU

Sjajne fotografije Helge Paris otkrivaju svakodnevni život Istočne Njemačke

12.02.2019 u 09:32

Bionic
Reading

Njemačka fotografkinja Helga Paris jedna je od najpoznatijih portretistica svakodnevice Istočnog Berlina i Istočne Njemačke, a izložba njenih radova iz 1968. do 1996. otvara se 14. veljače u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. To je ujedno dosad najobuhvatniji pregled njenog opusa

Helga Paris u serijama fotografija desetljećima je otkrivala promjenjivu sliku njemačke povijesti, a autorica 'jednako strogim, kao i nježnim pogledom izvještava o životu u državi koja je 1949. nastala kao posljedica Drugog svjetskog rata, kao zemlja radnika i seljaka koja je postojala istočno od fronta Hladnog rata do 1989.', stoji u najavi izložbe koja, pored slika iz Berlina, donosi portrete s autoričinog putovanja u Transilvaniju na kojem je bila početkom 1980-ih.

Opus Helge Paris obilježen je njenim interesom za posve banalne momente egzistencije, za držanje, poglede, geste, pokrete i prostore koji svjedoče o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi, uključujući pritom ljude iz skromnih sredina. Na njenim se radovima zato redovito nalaze gosti u krčmama, pobunjena mladež ili pak radnici koji odvoze smeće. Na zagrebačkoj izložbi posjetitelji će vidjeti sveukupno 133 crno-bijele fotografije nastale od 1968. do 1996.

Paris se fotografijom počela baviti autodidaktički 1964., a prije toga studirala je modni dizajn u Istočnom Berlinu. Kao samostalna fotografkinja posvećivala se iznimno raznolikim temama, no posebnu je strast otkrila u crno-bijelim portretima. Rođena je u Pomorju 1938., a od 1996. godine članica je berlinske Akademije umjetnosti.

Njena izložba je putujuća, a realizira je njemački Institut za međunarodne odnose u kulturi (ifa) u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt i Goethe-Institut Kroatien. U MUO-u se 14. veljače otvara u 19 sati i traje do 17. ožujka.

Popratni program 15. veljače uključuje vodstvo s Franziskom Schmidt u 18 sati te razgovor o fotografkinjama u DDR-u i Hrvatskoj s Franziskom Schmidt, Dunjom Nekić, Ivom Prosoli i Anom Opalić u 19 sati. U ožujku je najavljen i masterclass s Anom Opalić.