filmska posveta sazrijevanju

[FOTO] Sinoć je u punoj Kinoteci održana hrvatska premijera crnogorskog filma 'Poslije zime', evo tko se pojavio na projekciji

08.03.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Poslije zime nostalgična je filmska posveta prijateljstvu i sazrijevanju 'izgubljene' generacije milenijalaca zaokružena soundtrackom s nekim od najpoznatijih imena regionalne glazbene scene poput Pocket Palme, Lollobrigide i Buč Kesidija

Sinoć je u punom kinu Kinoteka održana hrvatska premijera filma Poslije zime u prisustvu redatelja Ivana Bakrača, glumaca Momčila Otaševića, Petra Burića i Maje Šuše, koproducenta Damira Terešaka te ostatka filmske ekipe.

Zagrebačkoj premijeri filma nazočile su brojne poznate osobe: Jelena Perčin, Ida Prester, Slavko Sobin, Damir Markovina, Adrian Pezdirc, Danijel Pek, Dado Ćosić, Goran Grgić, Hrvojka Begović, Iva Mihalić, Toma Medvešek, Luka Nižetić, Mirna Medaković, Anja Papo, Ana Maras Harmander i mnogi drugi.

Poslije zime nostalgična je filmska posveta prijateljstvu i sazrijevanju “izgubljene” generacije milenijalaca zaokružena soundtrackom s nekim od najpoznatijih imena regionalne glazbene scene poput Pocket Palme, Lollobrigide i Buč Kesidija.

pogledajte tko je bio

[FOTO] Poznati pohrlili na hrvatsku premijeru filma 'Poslije zime': Momčilu Otaševiću kao podrška je stigla supruga Jelena

Pogledaj galeriju

Film je svjetsku premijeru imao u Karlovym Varyma, prikazan je u Cottbusu i na beogradskom FEST-u, a od 10. ožujka moći će se pogledati u kinu Kinoteka, kinu Tuškanac, kinu MSU te Kino mreži.

Poslije zime koprodukcija je Makedonije, Srbije, Hrvatske i Francuske. Hrvatski je koproducent Maxima Film, a distributer Zagreb Film Festival.

O filmu i redatelju:

Film Poslije zime prati priču o grupi mladih ljudi na životnim prekretnicama, a okuplja ansambl talentiranih mladih glumaca iz regije koji predvode Momčilo Otašević, Petar Burić, Maja Šuša, Ivona Kustudić i Ana Vučković.

Petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, Jana, Marija, Mladen, Danilo i Bubi, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, trude se održati svoje prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu ignorirajući posljedice rata i osiromašenog gospodarstva. Jedne godine njihova bezbrižna eskapistička mladost naprasno završava.

Kroz priču o neraskidivom prijateljstvu film se uz puno humora i iskrenosti dotiče tema specifičnih za filmove o odrastanju, poput želje za odgađanjem sazrijevanja, otpora prema tradicionalnim ulogama, ljubavnih brodoloma, intimnosti i party kulture, a sjajna epizoda u kojoj je prijateljstvo Mladena (Momčilo Otašević) i Bubi (Maja Šuša) stavljeno na kušnju daje odgovor na vječno pitanje: je li iskreno muško-žensko prijateljstvo moguće?

Ivan Bakrač (Nikšić, 1987) redatelj je i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Režirao je i napisao više kratkih i srednjometražnih ostvarenja koja su prikazana i nagrađivana na brojnim međunarodnim festivalima. Njegov dugometražni prvijenac Poslije zime (2021) razvijan je na radionici Moj prvi scenarij u sklopu Zagreb Film Festivala, na čijem je 19. izdanju sudjelovao kao član kratkometražnog žirija.