FESTIVAL DJETETA

Šibenski veliki svijet za male

30.06.2014 u 15:00

  • +3

MDF Šibenik

Izvor: Promo fotografije / Autor: MDF Šibenik

Bionic
Reading

54. Medunarodni dječji festival u Šibeniku ušao je u drugi tjedan održavanja. Zaštitni znak Šibenika u svijetu jedinstvena i afirmirana hrvatska kulturna manifestacija , najveća igraonica i mjesto gdje dječja mašta od 1958. godine stvara veliki svijet za male.

Međunarodnom kulturnom suradnjom osigurava prezentaciju umjetničkih dostignuća za djecu i mlade koji pridonose unapređenju estetskog odgoja djece i mladih te razvoj svih oblika dječje kreativnosti i aktivnosti.
Festival je proglašen manifestacijom od državnog značaja i održava se pod visokim polroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Španjolska. Pod vodstvom v.d. ravnatelja prof. Maje Trlaja svoj potpis na selekciju ovogodišnjeg programa stavili su članovi umjetničkog vijeća i suradnici Međunarodnog dječjeg festivala u sastavu:
Nenni Delmestre - redateljica, Zoran Mužić - redatelj, Snježana Abramović Milković - koreografkinja, Jasen Boko - dramaturg
Željko Šturlic - suradnik za filmski program, Maja Zrnčić - suradnica za literarni program, Iva Korbler - suradnica za likovni program, Zdenka Bilušić - suradnica za radionički program.

54. Međunarodni dječji festival otvoren je predstavom Gradskog kazalista lutaka iz Rijeke "PEPELJUGA" redateljice Mojce Horvat.
Ljetna pozornica na najljepšem mediteranskom trgu izmedu katedrale i gradske vijećnice ugostila je u prvom tjednu osim Pepeljuge i Snježnu kraljicu Kazališta iz Virovitice, I u šumi toga ima Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, Šegrt Hlapić kako bi ga igrala kazališna druzžna Pinklec istoimene družine iz Čakovca, Ježeva kućica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Omladini o idealima Playdrame iz Splita, Važno je zvati se Ernešto Gradskog kazališta mladih iz Splita.

Dvorana HNK u Šibeniku sagradena 1870. godine pred unaprijed rasprodanim gledalištem ugostila je Lutkovno gledališče Ljubljana sa predstavom Vžigalnik / Kresivo, Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca sa predstavom Još si zelen, HNK u Šibeniku Malo veliko kvrgavo drvce, Bosansko narodno pozorište sa Kraljicom vešmašina, Kazalište mala scena iz Zagreba sa Smiješnim čudovištem, Zagrebačko kazalište mladih sa predstavom Moj duh, Zagrebačko kazalište lutaka i EKO EKO, Onirica Mecanica iz Španjolske sa predstavom Nevjerojatno putovanje čovjeka i ribe, Gradsko kazalište Žar ptica sa uspješnicom Ja i moji osjećaji.

Bogat je i likovni program sa izložbom likovnih radova po svehrvatskom likovnom natječaju za učenike osnovnih škola na temu SVEMIR: POGLED IZVAN ZEMLJE, uličnom izložbom zastavica po svehrvatskom likovnom natječaju za dječje vrtiće na temu SVEMIR: POGLED IZVAN ZEMLJE, izložbom Ines Krasić - akademske grafičarke NACRT ZA SNOVE i izložbom u Muzeju grada Šibenika autora Peter Kusa - skladatelja iz Slovenije ZVUČNI VRT.

Uz navedene programe na trgovima i ulicama, filmske programe održano je još sedamdesetak različitih popratnih programa uz svakodnevnih tridesetak radionica u kojima voditelji rade u svakoj sa dvadesetak djece što daje impozantnu brojku od preko šesto najmlađih sudionika.

U gradskoj knjižnici Jurja Šizgorića otvoren je 8. SAJAM DJEČJE KNJIGE.

U ovom tjednu očekuje se približan broj dogadanja čime ce ovaj Festival ostati zabilježen kao jedan od programski najbogatijih.