LOŠE PROGNOZE

SF pisci potpuno su pogriješili u projekciji budućnosti

05.03.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Film prikazan kao dio izložbe 'Ruin Lust', koja se održava u muzeju Tate Britain u Londonu, otkriva da popularni pisci SF-a ponekad nisu imali blistave projekcije budućnosti

Slavni pisci SF-a, među kojima su bili i Ray Bradbury Isaac Asimov i Arthur C. Clarke, sudjelovali su na Playboyjevoj tribini 1963. raspravljajući i nudeći svoje vizije kako će izgledati 1984.

Sada zainteresirani posjetitelji muzeja Tate u londonu u sklopu izložbe 'Ruin Lust' imaju prvi put priliku vidjeti filmsku rekonstrukciju tog događaja i uvjeriti se u ispravnost njihovih vizija, kao i dijelove u kojima su potpuno promašili.

Ispravno su predvidjeli pojavu električnih četkica za zube, ali 12 pisaca koji su se okupili kako bi debatirali o budućnosti, uglavnom su promašili u svojim očekivanjima i pretkazanjima. Još nismo postigli besmrtnost, rutinska svemirska putovanja još su pred nama, a kava nije začinjena amfetaminima koji podižu raspoloženje.

Autor Gerard Byrne naslovio je svoj kvazidokumentarac '1984 and Beyond', a angažirao je nizozemske glumce za uloge slavnih pisaca. Oni veselo nabacuju predviđanja: u budućnosti neće postojati dosadni poslovi, do Havaja ćemo putovati iz bilo kojeg dijela svijeta samo sat vremena, neka od naše djece doživjet će čak 200 godina, naši unuci sigurno i do 1.000, a praunuci će živjeti vječno.