MULTIMEDIJALNA PREDAVANJA

Serija online predavanja udruge ICARUS Hrvatska

05.02.2021 u 15:09

Bionic
Reading

Udruga ICARUS Hrvatska, partner u međunarodnom projektu Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora, najavljuje niz predavanja u okviru svojih projektnih aktivnosti

Počevši od srijede 10. veljače, multimedijalna predavanja bavit će se vizualnim, digitalnim i transmedijskim izvedbama i događanjima koja povezuju ljude i arhive kreativnim i umjetničkim pripovijedanjem arhivskih priča.

Projekt CREARCH posvećen je razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora, a cilj mu je da što više ljudi upozna s arhivima i značajem arhivskoga gradiva te na novi način predstaviti povijest, likove, mjesta i lokalne tradicije ispričane u arhivskim dokumentima.

Predavanja se mogu pratiti uživo putem Zoom platforme, a bit će i snimljena i dostupna na mrežnim stranicama ICARUS Hrvatska.

Seriju otvara predavanje Šejle Kamerić, "Ab uno disce omnes“ (Od jednog uče svi) - Forenzički arhiv", nastalo prema narudžbi Wellcome Collection kao dio izložbe "Forenzika: Anatomija zločina“.

Gordana Vnuk podsjetit će 17. veljače na projekt Tertulia na zagrebačkom groblju Mirogoj, koji su osmislili argentinski umjetnici Nicolas Varchausky i Eduardo Molinari. Riječ tertulia označava forme razgovora i druženja argentinske građanske klase s kraja 19. stoljeća.

Tihomir Milovac imat će predavanje "Fotoarhiv nevidljive Savičente" u srijedu, 24. veljače, o arhivu iz obiteljskih albuma s područja općine Svetvinčenat nastao u okviru projekta Nevidljiva Savičenta - prevođenje tradicije u suvremenu kulturu koji se provodio 2019. i 2020. godine.

Anja Maksić Japundžić i Slavica Olujić Klapčić će u predavanju "Teatralnost arhiva", 3. ožujka govoriti o četiri izvedbena open-air i site-specific projekta Tajne Griča, Gornjogradske priče, Neispričani Ston i Cum grano salis.

Za 10. ožujka najavljeno je predstavljanje virtualne izložbe " "Plastična anatomija". U sklopu ostavštine Rudolfa Valdeca, pohranjenoj u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU, nalazi se maketa anatomskog atlasa Plastička anatomija.

Riječ je o razrađenom konceptu udžbenika, koji su profesori Akademije Rudolf Valdec i Bela Csikos-Sesia namijenili poduci svojih studenata.