'ZAŠIVENO DO BOLA'

Seciranje mode od Karla Lagerfelda do Karla Marxa

29.03.2016 u 11:00

Bionic
Reading

U izdanju Sandorfa & Mizantropa i Centra za istraživanje mode i odijevanja stiže hrvatski prijevod knjige engleske autorice Tansy E. Hoskins 'Zašiveno do bola: Antikapitalistička knjiga mode'

Knjiga predstavlja istraživanje i kritiku današnjeg modnog sustava, kao slike krajnje glamurizacije društva, proizvodnje luksuza i banalizacije proizvodne cijene u području ljudskog rada, obično u zemljama trećeg svijeta.

Krećući se od Karla Lagerfelda do Karla Marxa, knjiga istražuje aspekte potrošnje i oglašavanja, medijacije i difuzije modnog proizvoda te modne poruke.

Autorica problematizira pitanja mode i odijevanja danas, ali i nudi neke odgovore: mogućnost otpora, reformiranja i revolucioniranja modno-odjevne prakse. Ova knjiga predstavlja prvu značajnu, jedinstvenu, hrabru, ali argumentiranu kritiku važnog segmenta suvremene kulture unutar dominantne kapitalističke proizvodne prakse.

Tansy E. Hoskins je spisateljica, novinarka i aktivistica. Piše za Guardian i Business of Fashion, a uređuje emisije na BBC-ju, Al Jazeeri i Channelu 4.

Promocija hrvatskog izdanja knjige održat će se u utorak 29. ožujka u 19.30 u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Preradovićeva ulica 5). Na promociji će govoriti Ante Tonči Vladislavić, Ivan Sršen, Lea Vene i Tihana Bertek.