CROWDFUNDING DOX

Saznajte kako možete sakupiti novac za snimanje svojeg filma

05.04.2016 u 13:40

Bionic
Reading

Nezavisna filmska produkcija cvjeta potpomognuta grupnim financiranjem, a zato Crowdfunding.hr i produkcijska kuća Restart s DokuKinom organiziraju 8. travnja Crowdfunding Dox Zagreb, događaj kojem je cilj okupiti domaće filmske kreativce, djelatnike i entuzijaste, a posebno ljubitelje dokumentarnog filma kako bi sudionicima prenijeli iskustva kolega koji su bili uspješni u grupnom financiranju

U proteklih nekoliko godina grupno financirani filmovi osvojili su 11 nominacija za prestižnu nagradu američke filmske akademije Oscar, a 2013. jedan od njih, dokumentarni film 'Inocente', čak je osvojilo zlatni kipić. Svjetska filmska industrija raste na krilima crowdfundinga stoga želimo domaćim filmašima predstaviti ovakvu mogućnost financiranja i promocije projekata, objašnjavaju organizatori Crowdfunding Dox Zagreb, koji će se održati 8. travnja od 18 do 22 sata u MM Centru SC-a.

U Hrvatskoj je putem crowdfundinga do sada prikupljeno preko 10 milijuna kuna za projekte različitih kreativaca, individualaca, poduzetnika i umjetnika. ‘Modri Kavez’ splitske redateljice Brune Bajić, ‘Kapetan i sirena’ Borisa Veličana i Liburnia Film Festival neki su primjera domaćih grupno financiranih projekata.

Predavači i panelisti na Crowdfunding Dox Zagreb vodit će vas kroz osnovne koncepte grupnog financiranja. ‘Crowdfunding kreira posebnu vezu između publike i redatelja koja nadograđuje film tijekom njegovog nastajanja. Novac je samo sporedna stvar koju dobijete ako ste uspjeli održati tu vezu’, objasnio je Hrvoje Hafner, organizator događaja.

U sklopu konferencije održat će se hrvatska premijera grupno financiranog dokumentarnog filma o crowdfundingu 'Kapital C' Jørga Kundingera i Timona Birkhofera.

‘Kapital C’ prvi je dugometražni dokumentarni film posvećen crowdfundingu, odnosno grupnom financiranju, a produciran upravo uz pomoć platforme Kickstarter te podrške 586 ljudi iz 24 zemlje. Redatelji su tijekom tri godine pratili pionire crowdfundinga po Americi kako bi nastao film koji donosi inspiraciju i nadu, ali i strahove nove generacije nezavisnih stvaratelja koji žele doprijeti direktno do publike i tako pokrenuti svoje projekte.