intervju

Sara Renar uoči nastupa na 'Ljeto u MSU': Borim se rukama i nogama za vrijeme da se bavim muzikom, a ne konstantnom promocijom

29.06.2022 u 10:57

Bionic
Reading

Poznata kantautorica nastupit će 2. srpnja u sklopu programa 'Ljeto u MSU' na platou ispred muzeja, a za tportal govori o svojoj ljetnoj turneji, albumu 'Šuti i pjevaj', pripremama za taj koncert, kao i o vinilu te Tik-Toku

Saru Renar, vjerujemo, ne treba posebno predstavljati. Njezin alternativni i eksperimentalni glazbeni izričaj, uz idealne primjese indie i pop glazbe te pomalo i elektronike, odavno se i tko zna kojim rukavcima zavukao u mainstream otkuda, čini se, neće tako skoro otići. Njezin posljednji studijski album 'Šuti i pjevaj' kritika je unisono slavila, a kada Sara koncertno izvodi svoje materijale, čini to na performerski, gotovo kazališni način, zbog čega ne čudi da je iza nje i benda (klavijaturist Zdeslav Klarić, gitarist/basist Dimitrije Simović) i zapažena kazališna turneja, kojom su ranije ove godine obišli nekoliko gradova u Hrvatskoj i Srbiji.

Izvor: Društvene mreže

Sara i ovih dana svira, pa smo je tako uhvatili usred ljetne turneje koja će svoju kulminaciju doživjeti u zagrebačkom MSU 02.07. s početkom u 21 sat. O turneji, albumu 'Šuti i pjevaj', muzičkoj sceni u Kninu te još koječemu porazgovarali smo s kantautoricom.

Upravo ste na ljetnoj turneji koju ste bez mnogo filozofije nazvali Sara Renar summer tour 2022. Što najviše volite kod ljetnih turneja?

Jako volim turneje općenito, a one ljetne najviše. Puno je tu faktora: prekrasne lokacije nastupa (bilo obalne, bilo kontinentalne), nastupi na festivalima koji su uvijek prilika za druženje i suradnju s drugim muzičarima, mogućnost da se između svirki ukrade i spoji koji dan na moru, a ljetna putovanja su pritom i low maintenance te ne treba puno toga pakirati. Putovati ljeti je uvijek nekako slobodnije i opuštenije, bez obzira na turističke gužve.

  • +11
Sara na koncertnim nastupima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vedran Levi

Nedavno ste nastupali na kninskoj tvrđavi, u gradu kojega se većinom sjetimo jedan dan godišnje. Kako doživljavate taj grad danas, kakva je ondje scena, ljudi? Koje je realno stanje?

Scenu ne čini samo glavni grad već čitava mreža organizatora, udruga i radnika u kulturi. Tako je Knin definitivno na koncertnoj i kulturnoj mapi Hrvatske i to ponajprije radi ogromnog rada i truda udruge Atribut odnosno kluba A3 i voditelja programa, legendarnog Juga. Posao organiziranja “alternativnog” kulturnog sadržaja (namjerno ovdje stavljam navodnike!) bilo gdje u ovoj zemlji je jedna velika borba s vjetrenjačama uz često podržavanje od strane lokalnih vlasti te vječnog problema nedovoljnog financiranja. Moram međutim istaknuti Knin kao jedan svijetli primjer u kojem je ekipa okupljena oko udruge Atribut odgojila sjajnu novu generaciju publike usprkos svim političkim igrama s tim gradom. To je ogromna stvar.

Također ste nedavno nastupili i na varaždinskom festivalu Kvart gdje ste snimali live session. Kako ste doživjeli sam taj festival i snimanje, što volite kod live sessiona? Kada će se moći čuti taj materijal?

Festival Kvart organiziran je od strane udruge P4 je još jedan svijetli primjer glazbene i kulturne inicijative u Hrvatskoj. Prekrasno je bilo vidjeti toliko mladih lica u publici, mislim da je sjajno da im se omogućio i uvid behind the scenes: od namještanja tehnike, do tonske i video probe i samog snimanja. Live session je sjajan format je ostaje kvalitetno trajno zabilježen jedan trenutak u vremenu. Lijepo je imati takve uspomene, a naravno to je i vrijedan materijal za promociju. Trebalo bi izaći vrlo skoro, audio miks je gotov!

Kako obično izgleda vaša ljetna turneja, s kim sve putujete? Što vam je još ostalo od nastupa, koje gradove ćete posjetiti?

Ne znam ima li od 2020. više uopće “obične” turneje, ali recimo da se ove godine ipak malo stanje normaliziralo. Ukratko: prenatrpan auto opremom, na prednjim sjedalima Dimitrije Simović i ja, na stražnjim sjedalima naš tonac Vedran Peternel te tko je već gost na koncertu. Ako prilike dopuštaju tu je još s nama i moj pas koji dahće nekom u krilu. Ovo ljeto je vrlo intenzivno: fokus je naravno na veliki koncert u MSU 2.7., nakon toga me čeka solo koncert u Vrgorcu, kratko gostovanje na Festivalu Miroslav Krleža, nastup na Tam Tam festivalu u Sućurju, nastup na festivalu Headlight u Umagu, nastup u Larissi u Grčkoj na međunarodnom festivalu poezije, radionica i nastup na Mljetu sa Vladimirom Mićkovićem te nastup na festivalu Malomfesztival u mjestu Orom u Srbiji.

Prošlo je već neko vrijeme od vašeg posljednjeg albuma 'Šuti i pjevaj'. Kako ga doživljavate danas, s ovim blagim odmakom, koliko ste se saživjeli s tim materijalom, pjesmama?

Pjesme su koncertno zaživjele i to me najviše veseli - sad dok sam na turneji ga baš vrlo intenzivno proživljavam u svakoj izvedbi. Ali one više nisu samo moje, pogotovo otkako je izašla kompilacija s remiksevima. Jednom kada su pjesme puštene u eter one imaju svoj život neovisno o autorici ili autoru.

Izvor: Društvene mreže

Za isti album objavljeno je i vinilno izdanje. Što vas privlači kod analognog zvuka, produkcije?

Najviše me privlači kompletno drugačija logika slušanja glazbe od one koju nudi beskonačan stream. Jedna strana traje maksimalno pola sata. Moraš ustati i fizički okrenuti ploču. Slušanje glazbe na vinilu je radi samog medija nužno fokusiranije.

Koliko su vam važne društvene mreže i koliko se bavite njima? Kako znamo, danas glazbeni hitovi kreću s Tik-Toka…

Važne su jer si bez njih nažalost posve nevidljiv. U prenatrpanom eteru gdje se svatko bori za svoju sekundu pažnje to zna biti užasno naporno. Uz to se strahovito brzo pravila igre mijenjaju. Uz vođenje svojih poslovnih knjiga, logistike turneje, dramaturgije nastupa i svih ostalih popratnih poslova u glazbi stvarno nemam vremena za sustavno proučavanje strategije društvenih mreža. Borim se rukama i nogama za vrijeme da se bavim suštinom, muzikom, a ne konstantnom promocijom, nadam se da mi to povremeno i uspije.

02.07 stižete kući, u Zagreb gdje ćete nastupiti na Ljetu u MSU. Kako ste doživjeli taj poziv, uvrštenje u program? Što možete otkriti fanovima uoči koncerta, kakav show spremate?

Taj poziv je velika čast i priznanje. Dugo se spremamo za ovaj koncert - ne mogu otkriti puno toga ali mogu reći da ćemo iskoristiti sva naša iskustva i znanja stečena na kazališnim turnejama, a imat ćemo i jednog posebnog i dragog gosta.

Budući da nastupate u Muzeju suvremene umjetnosti, iskoristit ću priliku da vas upitam što pratite od suvremene umjetnosti na domaćoj i stranoj sceni, možete li izdvojiti neke suvremene umjetnike koji vas zanimaju, neovisno o grani umjetnosti?

Pratim rad slikara Stipana Tadića, a zanimljivi su mi radovi Koprivničanaca Ivana Gundića i Bojana Koštića, međutim moram priznati da sam posljednje dvije godine toliko bila zaokupljena vlastitim preživljavanjem da sam osim glazbene tek nešto malo uspjela upratiti književnu i dizajnersku scenu. Nadam se da ću uskoro imati vremena za predahnuti i malo sustavnije upratiti suvremene umjetnike i umjetnike u regiji.

Što slijedi za vas nakon Ljeta u MSU?

Nastupi u tri države, radionica na otoku Mljetu, dovršenje jednog multimedijalnog projekta u suradnji s Muzejem Grada Šibenika, a nadam se da u jednom trenutku uspijem uhvatiti par dana odmora s ugašenim mobitelom.

Sara Renar u objektivu Marine Uzelac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marina Uzelac