intervju

Reperska senzacija Grše uoči nastupa na 'Ljeto u MSU': Moja publika zna da uvijek dajem 150% od sebe. Show je zagarantiran

17.06.2022 u 11:35

Bionic
Reading

Triljski reper Grgo Šipek a.k.a Grše s prvim pjesmama pojavio se prije dvije godine te se brzo prometnuo u jednu od najvećih zvijezdi regionalne hip hop scene. Otada je izbacio dva albuma, nastupao diljem regije, a spotovi na YouTubeu danas mu broje milijune pregleda. Jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se 'ugurao' na Billboardovu top ljestvicu najslušanijih pjesama u Hrvatskoj, a u subotu 18.06. nastupit će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu manifestacije 'Ljeto u MSU'. Porazgovarali smo s reperom

Grše je, što se kaže, 'u špici'. Puni klubove i dvorane gdje god se pojavi, ostvaruje suradnje s kremom regionalne trap scene, a kad izbaci spot za novi singl brzo završava u YouTube trendingu.

Godine 2019. pojavio se niotkuda s albumom Tilurium, objavljenom pri vlastitom labelu Blockstar, na kojemu je bila i pjesma Badr Hari koja ga je lansirala u zvijezde (danas ona broji gotovo sedam milijuna pregleda na YT-u i jedna je od najslušanijih hrvatskih rap pjesama uopće). Tvrdi sound kojega je Grše isporučio na prvom albumu oduševio je fanove, a flow, beatovi i energija triljskog repera obećavali su da ćemo od njega dobiti još.

Izvor: Društvene mreže

To se i dogodilo 2021. godine, kada Grše izdaje album Platinum, na kojemu opet isporučuje tvrde treperske bangere, hitoidne ljetne himne, ali i mnogo osobnije stvari na kojima se pokazuje i kao dobar storyteller.

Nije tajna da Grše voli Zagreb, a i zagrebačka publika njega (nedavno je, uostalom, ostvario i zapaženu suradnju s trešnjevačkim reperom Hiljsonom Mandelom iz Kukus Klana na njegovom prvom solo albumu, a zagrebačku Tvornicu puni svaki put kada se ondje pojavi). Nova prilika da ga se čuje uživo u Zagrebu je Ljeto u MSU 2022., koje se nastavlja u subotu, 18. lipnja, multimedijalnim programom koji uključuje njegov koncert, ali i performans, izložbu te filmsku projekciju ranije. Čitav program subotnjeg Ljeta u MSU pogledajte na ovoj poveznici, a u nastavku čitajte naš intervju s reperom.

Posljednjih mjeseci bili ste jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se 'ugurao' na Billboardovu top ljestvicu najslušanijih pjesama u Hrvatskoj na digitalnim servisima. Kako ste doživjeli samu tu Billboardovu top listu za Hrvatsku koja se nedavno pojavila, a kako vam je sjelo vaše uvrštenje na nju?

Drago mi je što je Billboard došao u Hrvatsku, upravo radi toga jer je realni pokazatelj što se trenutno sluša u Hrvatskoj, pogotovo među mlađom populacijom. Drago mi je, naravno, i što sam uvršten na nju i što napokon dobivam pozornost šire mase i medija.

Jako kratko ste na sceni, a mnogo ste postigli. Tek prije dvije godine vi objavljujete svoje prve (t)rap pjesme te se brzo probijate do samog vrha regionalne hip hop scene. Koja je formula vašeg uspjeha u tako kratkom periodu?

Formula je ljubav prema glazbi, odricanje i rad. Okružen sam mladim talentiranim ljudima koji me motiviraju svojim pristupom prema glazbi i kvalitetom svog rada. Kada pomiješate talent i radnu etiku, jednostavno mora se kad tad to vratiti.

Prije solo karijere, imali ste i neke bendove u rodnom Trilju ranije. Kako je to izgledalo i kako to iskustvo utječe na vaš zvuk danas?

Pa, 2014., kad sam tek počeo repat, ja i prijatelj iz kvarta smo osnovali grupu III. Čin koja nije baš dugo bila aktivna, a poslije toga sam bio dio gripe 6 Wild iz Sinja. To je isto tako bio neki kratki period, no sigurno da sam skupio nešto od obje grupe što mi je oblikovalo zvuk i moj smjer u budućnosti.

Ta činjenica da ste ranije svirali s bendom daje naslutiti da se uskoro penjete i s bendom na stage?

Zapravo, nisam svirao s bendom nikada, nažalost. Iako, brat mi ima bend i postoji mogućnost da bi u budućnosti mogao svirati uživo s bendom.

Izvor: Društvene mreže

Vaša pjesma 'Highlife' obilježila je ljeto 2021. godine, a ovo ljeto ste dočekali sa spotom za pjesmu 'SIN CITY / SVE ZA GANG'. Očekujete isti uspjeh te pjesme?

Što se tiče uspjeha pjesme, to nikada ne znamo. Teško je znati što je hit, a što ne. Jednostavno, to je na publici i onome što publika prihvati. Nadam se, naravno, uspjehu ovih singlova, za sada ide jako dobro s brojkama tako vidjet ćemo u kojem će smjeru dalje ići.

Koji je recept za trap hit? Hitoidna je bila i vaša 'Mamba', ali stječem dojam da se ta pjesma nije najbolje primila kod vaših tvrdokornih fanova?

Ja od početka govorim da volim eksperimentirati sa zvukom. Glazba je bazirana na kreativnosti, tako da radim sve ono što me inspirira u određenom trenutku i što mi stvara izazov. Volim se stalno okušavati s nekim novim zvukom. Naravno da ona publika koja je zavoljela mene radi određenog zvuka teško prihvaća nešto novo i drugačije od onoga što oni žele i vole, ali jednostavno to je dio glazbe i to je dio mog puta koji sam si odredio. S novim zvukom odlazi stara publika, ali isto tako dolazi nova.

Izvor: Društvene mreže

Koliko su vam važne društvene mreže i koliko se bavite njima? Kako znamo, danas glazbeni hitovi kreću s Tik-Toka…

Iskreno, nisam veliki fan društvenih mreža i vjerojatno ih - da nisam javna osoba i da mi to nije dio posla - ne bi ni imao. One su danas jako važne, pogotovo za moj posao. Sve se danas zbiva na njima tako da su nezaobilazne za interakciju s publikom, kao i za promociju te ostale stvari.

Biste li ipak voljeli da ste glazbu radili u nekim drugim vremenima, u kojima je fokus bio na zaokruženoj cjelini albuma, na kvaliteti same glazbe, a ne na društvenim mrežama, samopromociji, hypeu i sl.?

Naravno, ali isto tako svako vrijeme nosi svoje. Da nije YouTubea i streaming platformi mi ne bi postojali, odnosno postojali bi, ali bi se morali prilagoditi televiziji i radiju - a to bi nas dosta ograničilo u kreativnosti i slobodi.

Koliko vam je važan trending na YouTubeu? Kad biste mogli birati, biste li izabrali višetjedni radio play na svim domaćim postajama, ili višetjedni trending?

Iskreno, trending mi uopće nije bitan. Dosta se i manipulira s trendingom i pregledima na estradi, tako da to nije realni pokazatelj uspjeha i kvalitete. Sigurno da bi mi radio više odgovarao, ali isto tako manipulacija je i tu prisutna. Guram svoju priču i svoj film, tako da se ne opterećujem previše ni radiom, ni trendingom.

Pored klasičnih treperskih bengera, na vašem zadnjem albumu 'Platinum' isporučili ste i neke emotivnije, osobnije pjesme. Kako su vaši fanovi reagirali na te stvari, jesu li se one primile? Znamo da su reperi više tvrdokorni nego emotivni tipovi.

Svaki zvuk i svaka tematika nađe svoju publiku, ako je kvalitetna. Kada ideš iskrenom emocijom, mislim da ne možeš puno faliti. Jako sam ponosan na te pjesme jer su dosta osobne i trebalo je dosta hrabrosti za to iznijeti javno, a još sam više sam ponosan što ih je publika odlično prihvatila.

Izvor: Društvene mreže

Imate li već planove za novi album?

Imamo neke planove, ali ne forsiramo ništa, idemo korak po korak pa u kojem smjeru nas odnese.

18.lipnja stižete u Zagreb gdje ćete nastupiti na Ljetu u MSU. Kako ste doživjeli taj poziv, uvrštenje u program? Što možete otkriti fanovima uoči koncerta, kakav show spremate?

Jako mi je drago jer sam ponovno u Zagrebu. Volim koncerte u Zagrebu i zagrebačku publiku. Moja publika zna da uvijek dajem 150% od sebe na nastupima i da je show zagarantiran. Ovim putem još jednom zahvaljujem organizaciji Ljeto u MSU na pozivu, jedva se čekam popeti na stage.

Budući da nastupate u Muzeju suvremenu umjetnosti, iskoristit ću priliku da se odmaknemo od (t)rapa. Pratite li što od suvremene umjetnosti na domaćoj i stranoj sceni, možete li izdvojiti neke suvremene umjetnike koji vas zanimaju, neovisno o grani umjetnosti?

Nažalost, nisam nikada pratio suvremenu umjetnost, još sam mlad pa tko zna što nosi život. Možda u budućnosti.

Osim što brinete o vlastitoj karijeri, pokrenuli ste i vlastiti label 'Blockstar'… Što se događa unutar labela, zbog čega ste ga oformili?

Blockstar je Hip Hop kolektiv i izdavačka kuća. Blockstar se oformio upravo radi zajedništva, udruživanja snage. Puno više možemo napredovati i učiti jedni od drugih kada smo zajedno nego da samostalno idemo. A i htjeli smo omogućiti budućim generacijama jaku platformu za promociju i da ne trebaju prolaziti put koji smo mi prolazili i stvarati sve iz nule.

Što vam se najviše sviđa kod repanja, ako uzmemo širok prostor od pisanja pjesme, proizvodnje beata pa sve do nastupa na stageu?

Možda nastup na stageu, tu se događa magija i stvara se nekakav nadnaravni osjećaj. Tu se susrećem sa svojom publikom oči u oči i to je jedan od najljepših osjećaja, pogotovo kada vidiš da svi pjevaju tvoje pjesme i znaju sve tekstove.

  • +19
Grše u objektivu Milana Šabića Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL