PRVA EKRANIZACIJA

Salman Rushdie promovira film 'Djeca ponoći'

23.04.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Književnik Salman Rushdie promovira filmsku adaptacije svojeg romana 'Djeca ponoći', za koji je napisao scenarij, a režirala ga je Deepa Mehta

Film u trajanju od 140 minuta, koji je ujedno i prva filmska adaptacija nekog Rushdijevog djela, priča je o životu Saleema Sinaija, rođenog upravo u trenutku kad je Indija stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Salman Rushdie autor je scenarija za film, te je blisko surađivao s redateljicom Deepom Mehtom tijekom snimanja filma.

Glavnu ulogu u filmu tumači Satya Bhabba, mladi američko-britanski glumac indijskog podrijetla.

Završetak filma bitno se razlikuje od kraja romana koji je prilično mračan i u kojem Saleem zaključuje da je 'privilegija i kletva djece ponoći da budu i gospodari i žrtve svog vremena, da se odreknu privatnosti i budu usisani u razarajući vrtlog mnoštva, i da ne mogu ni živjeti ni umrijeti u miru'.

U filmu, pak, na kraju imamo prilike čuti Rushdijevo promišljanje o događajima koji su prethodili nezavisnosti Indije, a koji, kako kaže, pružaju autentičan okus istine, prenosi Hufftington post.

Rushdijev roman 'Djeca ponoći' objavljen je 1981. te ga je, kao tada ne suviše poznatog pisca, učinio cijenjenim književnim imenom te mu osigurao uglednu nagradu Booker.