NAGRADA TURNER

S manje šoka do naklonosti javnosti

29.04.2009 u 11:11

Bionic
Reading

Najpoznatija britanska nagrada za suvremenu umjetnost, Turner, 2009. godine planira osvojiti naklonost javnosti i maknuti sa sebe stigmu kontroverze

Nagrada koja se dodjeljuje 25. godinu zaredom zaradila je reputaciju provokativnog i vrlo često nepopularnog natječaja te svake godine iznova izaziva debate na temu što se sve smatra suvremenom umjetnošću.

Ipak, umjetnici nominirani za ovogodišnju nagradu Turner napokon bi mogli steći naklonost šire publike, prenosi Reuters. 'Kandidati za Turnera 2009. su manje šokantni od laureata prethodnih godina', poručili su iz žirija ove nagrade.

'Umjetnik Roger Hiorns u radu najčešće koristi materijale poput deterdženta i parfema, često se služi spaljivanjem i raznim kemijskim procesima te tako stvara neobične umjetničke radove. Na neki način on je moderni alkemičar', rekla je kustosica i članica žirija Andrea Schlieker.

Talijan Enrico David u svojem radu prvenstveno je zaokupljen ljudskim tijelom, a kritičari ga nazivaju suvremenim nadrealistom. U posljednjem krugu nominiranih našla se i umjetnica Lucy Skaer. Ona izrađuje crteže i skulpture najčešće inspirirane fotografijom. Četvrti kandidat, 49-godišnji Richard Wright, poznat je po velikim formatima slika u kojima koristi islamsku geometriju i motive srednjovjekovnih freski.

Nagrada se dodjeljuje od 1984. umjetnicima mlađima od 50 godina za doprinos modernoj umjetnosti. Dosad su prašinu podizali radovi poput videa '60 minutes of Silence' umjetnice Gillian Wearing iz 1997. u kojemu ljudi odjeveni u policijske odore stoje šuteći čitav sat, instalacije 'My bed' (1999) sastavljene od kreveta, kondoma i praznih boca od alkoholnih pića umjetnice Tracey Emin te instalacije 'The Lights Going On and Off'', prazne sobe u kojoj se pale i gase svjetla, koja je u znak protesta čak bombardirana jajima, Martina Creeda. Jedan od najpoznatijih dobitnika je Damien Hirst, koji je Turnerom okrunjen 1995. za svoje životinje u formaldehidu.