NAKON UVREDA

Rumunjska balerina napušta splitski HNK, Bogdanić ostaje

05.01.2016 u 13:27

Bionic
Reading

Rumunjska balerina Alexandra Bertea nije potpisala novi ugovor o radu koji joj je ponudio intendant splitskog HNK-a Goran Golovko i odlučila je, nakon uvreda v. d.-a intendanta Baleta splitskog HNK Dinka Bogdanića zbog kojih je on opomenut, napustiti ansambl kojim on upravlja

Informaciju da Alexandra Bertea napušta splitski HNK potvrdio nam je glasnogovornik te institucije Davor Vuković. Podsjetimo, rumunjska balerina Bertea zatražila je zaštitu rumunjskog veleposlanstva u RH kako bi se raspetljao slučaj u kojem se našla u kući na čijim je daskama plesala. Incident se dogodio početkom prosinca na pokusu 'Orašara', kada je Bogdanić vikao i vrijeđao Alexandru Berteu.

Oni koji su bili na probi tvrde kako je nakon toga razbio mikrofon te nastavio vikati na plesače koji su, kao i Alexandra Bertea, ostali zatečeni njegovom reakcijom. Potom je Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split na sastanku održanom 18. prosinca podržalo odluku intendanta Gorana Golovka da se vršitelju dužnosti ravnatelja Baleta Dinku Bogdaniću izrekne Upozorenje pred redoviti otkaz ugovora o radu. Takvu odluku intendant je donio budući da 'nije utvrđeno da je postojalo uznemiravanje pojedinog radnika, ali da, zbog povremenog ponašanja gospodina Bogdanića prema ansamblu postoji povreda obveza iz radnog odnosa i to temeljem određenja čl. 100. st. 1. toč. 7. Pravilnika o radu HNK Split'. Cijela izjava intendanta Golovka dostupna je ovdje

Damir Punda: Nomogućnost daljnje suradnje

Predsjednik sindikata Damir Punda za Hinu je rekao da mu se Alexandra Bertea javila prije odlaska u Sarajevo kada mu je zahvalila za sve što je sindikat napravio za nju nakon uvreda koje je doživjela na probi "Orašara". "Kao razlog odlaska iz našeg kazališta navela mi je to što je Dinko Bogdanić i dalje ostao v.d. ravnatelj baleta, pa je tu vjerojatno vidjela nemogućnost daljnje suradnje. Stanje u baletu i dalje je jako nezdravo. Prisutni su pritisci i manipuliranje ljudima. Ansambl je podijeljen i to nije dobra atmosfera. No unatoč svemu predstave nam se odlično prodaju. Veliki hit su 'Kašeta brokava' i ' Orašar'", kazao je za Hinu Punda.


U novoj godini Dinko Bogdanić ostaje raditi, no balerina je odlučila otići, a kako piše Slobodna Dalmacija, odlazi raditi u Sarajevo. Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti izjave intendanta Gorana Golovka i Dinka Bogdanića.