NOVE GENERACIJE

Riječki HNK u novoj sezoni želi privući publiku koja ima manje vremena za kazalište

19.09.2019 u 08:57

Bionic
Reading

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević istaknuo je na konferenciji za novinstvo u srijedu da ovo kazalište kreće u novu sezonu sa sloganom 'Zajc - kazalište za nove generacije', s namjerom privlačenja i zadržavanja nove publike, posebno one između 20 i 50 godina starosti.

Marin Blažević je ustvrdio da je to radno najaktivnije stanovništvo, u životnom razdoblju stvaranja obitelji, te s manje vremena za kazalište. Programima i pristupom nastojat će se približiti toj grupaciji građana.

Uz to, riječki HNK se, djelomično i u okvirima sudjelovanja u projektu EPK 2020, želi definirati kao ustanova ili se redefinirati, pronaći model kako zastupati određene vrijednosti, te je u skladu s tim u tijeku izrada strategije djelovanja HNK u sljedećih pet godina, kazao je, najavljujući da će se ona predstaviti do kraja godine.

Odlučeno je da se svakom ansamblu HNK odredi osnovna identitetska odrednica pa je Hrvatska drama nazvana 'Dramom s identitetom', Talijanska drama - 'Il Dramma con identita', a preostala dva ansambla tako su 'Balet s karakterom' i 'Opera s autoritetom'. Blažević je kao posebnu vrijednost istaknuo stečeno prepoznatljivost ansambala HNK izvan Rijeke koja rezultira brojnim ugovorenim gostovanjima.

Hrvatska drama nastupat će u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu krajem rujna s mjuziklom 'Sunset Boulevard', a krajem sezone će na istoj lokaciji izvesti mjuzikl Webbera i Ricea 'Evita'. U Lisinskom će orkestar riječke Opere izvesti u travnju Mahlerovu 'Drugu simfoniju', u Cankarjevom domu u Ljubljani u lipnju operu 'Elektra', na Savonlinna opernom festivalu u Finskoj opere 'Julije Cezar u Egiptu' i 'Werther', a tijekom sljedećeg ljeta u pulskoj Areni opere 'Madama Butterfly' i 'Carmen' te Ravelov 'Bolero', uz sudjelovanje riječkoga Baleta, najavio je intendant.

Balet će gostovati i na festivalu AidsDanceGala u Regensburgu u Njemačkoj, na Intermezzo Woche Gera u Njemačkoj te na Beogradskom festivalu igre, a Talijanska drama u nizu kazališta u Italiji, uz svoje redovite gostujuće nastupe u Istri i Kvarneru, na područjima gdje živi talijanska nacionalna manjina.

Voditeljica programa razvoja publike Katarina Mažuran Jurešić kazala je da se nastavlja s projektom nove 'Vremenske kapsule', potaknutog izvornom vremenskom kapsulom ugrađenom u konstrukciju zgrade kazališta pri gradnji 1885., a otkrivenom pri rekonstrukciji 70-tih godina prošlog stoljeća. Ovaj novi projekt podrazumijeva bilježenje sjećanja posjetitelja kazališta na iskustva dolaska u kazalište nekada te usporedbe s današnjim vremenom, a financijski pri tome pomaže i Ministarstvo kulture.

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar naglasio je da je važno da se utvrdi što riječki HNK želi biti. Prečesto se uspoređuje sa zagrebačkim HNK-om i njegovim programom, a oni nisu u tom smislu usporedivi jer u Zagrebu postoji niz alternativnih institucija i izvaninstitucionalnih organizacija koje se bave kazalištem, pa zagrebački HNK može biti 'konzervativnije kazalište, kako ga zamišljaju naši stari'. No, riječki HNK mora zadovoljavati potrebe mnogo šireg kruga, naveo je.

Šarar je ovom prigodom ustvrdio da je HNK Ivana pl. Zajca mnogo više od samog kazališta, istaknuvši da je to skup samosvojnih ansambala, koji se što više tako trebaju i razvijati te koristiti svoje potencijale, poput Opere i njenog orekstra.