ZAHTJEV ZA SMJENOM

Riječki glumci i Lista za Rijeku podržali Frljića

19.11.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Politička stranka Lista za Rijeku priopćila je u utorak kako neće podržati inicijativu za smjenjivanje intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića smatrajući da je razdoblje od tri mjeseca od početka mandata prekratak rok za donošenje kvalitetne ocjene njegova rezultata

'Ocjenu rada intendanta dat ćemo prema godišnjim izvještajima o realizaciji programa, temeljem kojeg je dobio povjerenje, izvještajima o poslovanju kazališta i zakonitosti rada', naveli su iz Liste za Rijeku

Stranka ističe da podupire otvorenu javnu raspravu o kazalištu te pravo svakog građanina Rijeke da o radu i postupcima Uprave iznese svoje mišljenje ili pokrene odgovarajuće inicijative.

Lista za Rijeku će u Gradskom vijeću poduprijeti otvaranje rasprave o radu Kazališnog vijeća i, kako navode u priopćenju, višegodišnjem kršenju Zakona o kazalištima, ali i vlastitog Statuta dosadašnje Uprave HNK, koja Gradskom vijeću, kao predstavničkom tijelu osnivača, nije dostavila nijedno godišnje financijsko izvješće, onemogućivši na taj način nadzor trošenja javnog novca.

Od nove Uprave riječkog HNK-a Lista za Rijeku očekuje prekid s takvom praksom i najvišu razinu transparentnosti, dodaje se.

Naime vijećnici riječkog Gradskog vijeća iz redova HDZ-a i Hrvatskih laburista u ponedjeljak su se dogovorili da će pokrenuti postupak uvrštavanja rasprave o radu Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca i intendanta ovog kazališta Olivera Frljića na dnevni red Gradskog vijeća.

Nova Uprava riječkog HNK, to jest intendant Oliver Frljić i njegov prvi suradnik, glavni dramaturg kazališta Marin Blažević, nekoliko su puta otkako su u rujnu došli na čelo ove kazališne kuće izazvali burne reakcije u Rijeci.

Prvi izvor prijepora bilo je postavljanje natpisa 'Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca' i 'Čestitamo Dan nezavisnosti' uz zastavu duginih boja na pročelju kazališta na Dan hrvatske neovisnosti 8. listopada. Iz Uprave HNK objasnili su da time žele upozoriti na kršenje prava manjina te da žele otvoriti vrata kazališta manjinama. Kritičari tog postupka najčešće su isticali da se tako obezvređuje taj praznik te da zgrada HNK nije mjesto za iznošenje stajališta pojedinaca.

Ubrzo nakon toga, usporedno s premijerom predstave 'Pseudolusove muke' Talijanske drame, na pročelje je postavljen natpis 'Hrvatsko-talijansko kazalište Ivana pl. Zajca' te talijanska zastava ispod hrvatske. Sljedeća akcija Uprave na zgradi HNK bilo je postavljanje velikog portreta Bojana Glavaševića s natpisima 'Ja ne mrzim' i 'Heroj, a ne zločinac'

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara na pročelju zgrade riječkog HNK pojavila su se dva natpisa. Uprava HNK postavila je veliki natpis 'Hrvatsko apolitičko kazalište', a nakon toga riječki dragovoljci A bojne 111. brigade HV-a stavili su natpis 'I reći ću vam samo jednu stvar - zapamtite Vukovar 18. 11. 1991.'

Glumci Hrvatske drame također su podržali Frljića. Navode kako su doznali za pritiske na Gradsko vijeće da se na dnevni red uvrsti točka o Frljićevu radu i njegovu opozivu te da podupiru i njegova suradnika, dramaturga Marina Blaževića, a glumci Talijanske drame ističu kako reagiraju zbog 'polemika koje se čuju u posljednje vrijeme'.

Smatramo da je vrlo neozbiljno i neodgovorno dovoditi u pitanje nečiji umjetnički rad i ravnateljstvo u tako kratkom roku u kojem nije ni počela realizacija njegova programa koji je nedavno prihvatilo Gradsko vijeće, što je samo dokaz da argumenti nisu umjetnički, nego isključivo politički, stoji u priopćenju glumaca Hrvatske drame.

Ističu da kao ansambl osjećaju da je dolaskom Olivera Frljića na dužnost intendanta omogućen otvoren dijalog, što je nužan temelj njihova kreativnog rasta i slobode umjetničkog izraza.

Priopćenje je potpisalo 15 glumaca Hrvatske drame.

Sve se to odigralo neposredno prije premijere predstave 'Hrvatsko glumište' najavljene za 19. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, autorskog projekta Olivera Frljića i Marina Blaževića. Podsjetimo, oko naslova predstave također su nastale kontroverze. Nakon naslova 'Hrvatsko glumište – u spomen na 'Hrvatskog Fausta' Slobodana Šnajdera' reagirao je sam Šnajder, hrvatski pisac i publicist, te je Frljić ipak promijenio naslov predstave, iako je koncept ostao isti.