PERFORMANS U RIJECI

Riječki dragovoljci angažirali žene iz Zadra da prosvjeduju protiv Frljića

09.10.2015 u 09:44

Bionic
Reading

Zadarska Udruga žena u Domovinskom ratu, u organizaciji riječke Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, u četvrtak je ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvela performans "Čobanizam i renesansa", u kojem se iskazale ljubav prema domovini i zahvalnost braniteljima, a kritički govorile o djelovanju intendanta Olivera Frljića.

„Hrvatsko, mi te volimo, a ovi što misle da te čobaniziraju samo prolaze kraj nas i nestaju kao guske u magli,“ poručilo je 20-ak sudionica performansa, koje su nosile, obješene oko vrata, na listovima papira napisane poruke „Rijeka, grad junaka Domovinskog rata“, „140 djece riječkih branitelja poginulih u Domovinskom ratu ostalo je bez jednog ili oba roditelja“, „Puno let je pasalo, ali va našem srcu vajka gori vaš plamik“ i dr.

„Danas bi tvoju slobodu, ljepotu i kulturu i svoje branitelje trebali braniti upravo oni koje si postavila na čelo ovakvih institucija," a "on (sadašnji intendant Oliver Frljić) javno kaže da ga ni jedna presuda iz Haaga neće uvjeriti da nije počinjen udruženi zločinački pothvat“, da „ne priznaje hrvatski jezik“.

„Nije jasno zašto je prihvatio posao koji mu 'ustašoidni' Hrvati plaćaju u kunama,“ rekle su i odmah odgovrile: „Zato, što vas nitko ne bi ni primio, kao ni vašu ofrlje umjetnost, a otfrljili su vas mnogi u 'regionu' i šire.“

Predsjednik riječke podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Mile Biondić je na traženje novinara da komentira performans rekao kako smatra da se Dan neovisnosti "mora slaviti na način kako se inače propisuje zakonom, a svjedoci smo da se prošle godine nije tako napravilo, jer je na pročelju kazališta bila izvješena zastava duginih boja.“ Stoga je njegova podnijela kaznenu prijavu protiv intendanta Frljića.

Rekao je intendant "baštini preko 50 milijuna kuna", a program zao kojem je dobio intendanturu "ne odgovara računicama" te da će "ga pratiti". Uvjeren je da će za "dva mjeseca biti nova intendantska osoba.

Gradonačelnik Vojko Obersnel nije odobrio korištenje javne površine za održavanje toga performansa. Gradska uprava već godinama podupire aktivnost Udruge, ali je tako odlučeno „zbog negativnih iskustava, zlouporabe našeg povjerenja s Vaše strane prilikom organizacije proslave 20. obljetnice Oluje u Rijeci.“ Biondić, koji je odluku dao na uvid novinarima, smatra da je riječ o dvostrukim mjerilima jer se na istome mjestu na otvaranju Riječkih ljetnih noći "moglo vidjeti kalašnjikove", a u "današnjem performansu nije bilo poruka neprihvatljivog sadržaja.

Nakon performansa sudionici i okupljeni gledatelji mirno su se razišli.