MSU

Održana premijera dokumentarnog filma 'Galeb' o velikom Titovom pothvatu

24.10.2020 u 23:29

Bionic
Reading

U dvorani Muzeja suvremene umjetnosti u subotu, 23. listopada održana je premijera dokumentarnog filma 'Galeb' Ivana Živkovica Žike. Riječ je o uratku koji se u nekom svojem dijelu bavi brodom kojim je jugoslavenski lider Josip Broz Tito oplovio dobar dio svijeta i s njega ključno sudjelovao u formiranju Pokreta nesvrstanih

'Galeb' govori o poznatom brodu Josipa Broza Tita kojim je svojedobno putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima Tito je dogovorio Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Kako je ispričao Živković, redatelj i scenarist filma, ideju za dokumentarac 'Galeb' imao je iznenada preminuli novinar Denis Kuljiš pa snimanje filma koje je trebao biti prije dvije godine i prošle godine, još neko vrijeme nije bilo ostvareno.

  • +3
Premijera dokumentarnog filma 'Galeb' Ivana Živkovića Žike Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Sve sam otkazao jer nisam htio raditi bez njega, no njegova supruga me nagovorila da ipak nastavim te sam tada brzo okupio ekipu i krenuo s radom', ispričao je Živković.

Isplovili su iz Crne Gore, odakle je i Tito isplovio za London na sastanak s Winstonom Churchillom.