CITATI SLAVNIH

Riječi Sulejmana Veličanstvenog na ploči u Novom Jelkovcu

19.06.2014 u 14:11

Bionic
Reading

Naselje koje je još od postavljanja kamena temeljca u središtu nimalo naklonjenih mu medija te još čeka da ostvari sjajnu budućnost koju mu je predvidio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ovog vikenda je postalo bogatije, možda ne za nove stanovnike, već za citate slavnih osoba koji su osvanuli na njegovim klupama

U sklopu projekta Ars Publicae najmlađi zagrebački kvart Novi Jelkovec doživio je svoju prvu trajnu umjetničku intervenciju za koju su krivci Saša Šimpraga i Aleksandar Hut Kono.

Umjetnička intervencija predstavljena je tijekom performativne šetnje na temu izmišljene povijesti Novog Jelkovca, kada je otkriveno da se upravo tamo čuva originalni potpis Catherine Deneuve, o čemu jamačno svjedoče i izmišljene bilješke.

Šetnju je vodio pjesnik Aleksandar Hut Kono, a njen cilj bio je predstaviti nove stanare tog stigmatiziranog naselja – izmišljene citate slavnih osoba.

Na novojelkovečkim klupama, samo dan ranije, osvanule su pločice s nimalo poznatim riječima itekako poznatih imena poput Sun Tzua, Fedora Kritovca, Freddieja Mercuryja, Imre Kertesza i Sulejmana Veličanstvenog.


Stanovnicima Novog Jelkovca, no i svim dobronamjernicima koji se zateknu na njegovu tlu, poznati pjevač Freddie Mercury s klupe poručuje: 'Dužnost dana je da me oduševi.'

Iako ispod citata stoji potpis slavnog frontmana grupe Queen, njegov je autor zapravo pjesnik Aleksandar Hut Kono koji je svoje riječi nesebično darovao slavnim ličnostima.

Kako kaže, one su stvorene u pauzama između pisanja pjesama, tijekom odmora od pisanja, no i tijekom odmora od klasičnih vrsta odmaranja.

'Jednom kad su te mikrostrukture nastale, trebalo ih je i pripisati poznatim osobama kako bi ih se učinilo vidljivijima', rekao je njihov pravi autor Hut Kono.

Kao jedan od ciljeva ove nesvakidašnje akcije navodi da je fiktivni citat, kao svojevrsni oblik mikroknjiževnosti, zapravo idealan za izlaganje u javnom prostoru te da može služiti kao poticaj na književno stvaranje čak i onima koji nikada prije nisu zapisivali svoje misli.

A tko će na to bolje nadahnuti ako ne trenutno izrazito popularni povijesni lik Sulejman Veličanstveni, koji iz Novog Jelkovca poručuje: 'Jer ne postoji taj sat u danu koji se ne bi dao popraviti beskorisnim riječima.'

Inicijator ideje Saša Šimpraga intervencijom je želio zaintrigirati ili inspirirati sve one koji u budućnosti sjednu na klupe.

'Između ostaloga, cilj programa Novi kvartovi jest da novi zagrebački kvartovi ostvare sadržajnu nadogradnju u vidu različitih umjetničkih i drugih intervencija koje, s obzirom na perifernost i recentnost izgradnje naselja, inače nisu osobito izgledne, pa projektom to nastojimo ispraviti', rekao je.

Projekt Ars Publicae pokrenut je 2010. godine i bavi se pitanjima umjetničkog sadržaja u javnom prostoru, a u sklopu programa Novi kvartovi, u 2014. godini tematizira nove, cjelovito projektirane i izvedene zagrebačke kvartove, s naglaskom na Novi Jelkovec i Vrbane III.

U sklopu aktivnosti projekta izvest će se nekoliko intervencija u prostoru ciljanih naselja, i to radova pozvanih umjetnika te onih odabranih na javnom natječaju na koji se može prijaviti sve od 30. travnja.