300. ROĐENDAN

Restauracija i digitalizacija djela Ruđera Boškovića

17.05.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Stručnjaci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ove će godine realizirati važan projekt zaštite hrvatske baštine u sklopu kojega će restaurirati i digitalizirati neka od djela jednog od najvećih hrvatskih učenjaka, Ruđera Boškovića, a povod je njegov 300. rođendan

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u svom arhivu posjeduje oko 170 jedinica knjižne građe koja je vezana uz ime ovog svjetski poznatog znanstvenika i filozofa.

Većina građe se nalazi u dobrom stanju, ali je izdvojeno nekoliko knjiga koje je potrebno popraviti kako bi se očuvale i za buduće naraštaje: 'Disertationis de lumine pars prima', 'De centro gravitatis', 'De materiae devisibilitate', 'Memoriae sopra la Fisica', 'Ecloga recitata in publico Arcadum consessu', 'In nuptiis Joannis Corarii', 'Dissertationes quinique i Abhandlung von den verbesserten'. Većini spomenutih djela je potrebno očistiti listove da bi bili vidljiviji, popraviti knjižni blok i ponovno ih uvezati.

Nakon restauracije slijedi digitalizacija djela Ruđera Boškovića. U tom procesu knjige se skeniraju i spremaju na elektronički medij kako bi trajno bile zaštićene od propadanja.

Značaj Ruđera Boškovića u svjetskim okvirima je neizbrisiv jer je uveo neke principe koji se u znanosti koriste i danas. Upravo je njegova ideja trodimenzionalne geometrije s jednom vremenskom dimenzijom značajno doprinijela razvoju geodezije, astronomije, matematike i optike, a bio je i odličan inženjer.

U djelima koja je ostavio iza sebe bavio se fizikom, matematikom, astronomijom i filozofijom. Ne treba ni zaboraviti da je za rodni Dubrovnik, iako ga je napustio u 15. godini, tijekom cijelog života obavljao i važne diplomatske poslove.