VELIKA IZLOŽBA

Rene Magritte u liverpoolskom Tateu

08.06.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Izložba pod nazivom 'Rene Magritte: The Pleasure Principle', najveća izložba cijenjenog belgijskog nadrealista u Engleskoj u posljednjih 20 godina, otvara se 24. lipnja u muzeju Tate Liverpool, najavljeno je na stranicama muzeja

U svojim djelima Rene Magritte (1898.–1967.) izbrisao je granice stvarnosti i iluzije, te bio poznat po odličnom smislu za humor.

Jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih umjetnika 20. stoljeća, Magritte je svojim radom trajno obilježio svijet umjetnosti ali i popularnu kulturu općenito. Poznati konceptualni i pop-art umjetnici John Baldessari, Ed Ruscha, Jasper Johns i Andy Warhol redom su od njega crpili inspiraciju za svoju umjetnost, a svojim je stvaralaštvom inspirirao i glazbenike poput Paula Simona, režisera Jean-Luca Goddarda Terrya Gilliama, te brojnih pisaca i ljudi iz svijeta medija.

Osim umjetnikovih najpoznatijih djela, izložba će posjetiteljima ponuditi svjež uvid u Magritteov intrigantni svijet kroz brojne usputne skice, kolaže i primjere njegova ranog komercijalnog rada i rijetko viđenih fotografija, fokusirajući se na dosad manje istraživane aspekte njegova života i umjetničke prakse.

Izložba će biti otvorena od 24. lipnja do 16. listopada.